75 år siden M/S Welheim ble torpedert

Den 28. november 1944 ble det tyske lasteskipet M/S Welheim torpedert av en norsk MTB ved sørvest av Florø. Vraket er et av de flotteste vi har langs kysten – se bilder og video her!


VRAK

VIDEO75 år siden M/S Welheim ble torpedert

Den 28. november 1944 ble det tyske lasteskipet M/S Welheim torpedert av en norsk MTB ved sørvest av Florø. Vraket er et av de flotteste vi har langs kysten – se bilder og video her!

  28. november 2019
Welheim var et moderne skip for sin tid da hun ble sjøsatt ved Flensburger Schiffsbau Gesellschaft i Tyskland i 1939, like før krigen brøt ut. Lasteskipet var utstyrt med to dieselmotorer på 2 225 HK hver, og gjorde hele 14 knop.

I slutten av november 1944 var Welheim på vei fra Bergen til Ålesund med kull da konvoien ble angrepet av den norske MTB 717. En torpedo rammet Welheim og kapteinen landsatte skipet på Vesleskjær sør for Askrova i et forsøk på å berge last og mannskap.Welheim var et moderne skip, utstyr med elektriske kraner i stedet for tradisjonelle master og lastebommer.


Lot seg ikke redde

Ingen omkom i angrepet, men Welheim lot seg ikke redde og forsvant i dypet på noen få timer til tross for at det ble gjort flere forsøk på å berge skipet.

Vraket ligger i dag på 15-70 meters dyp med nesten 90 graders slagside mot babord. Propellen ligger på bunnen ved siden av hekken, og et maskingevær på brovingen er intakt.

Se video fra vraket av Welheim:Video: UnderwaterNerd (Jörn Kumpart), YouTube


Et kjempeflott vrakdykk

Welheim var utstyrt med elektriske kraner over hvert av de fire lasterommene, i stedet for tradisjonelle master og bommer. Kranene står på skipet den dag i dag, og er det spesielt syn der de tårner over dykkerne som er på besøk.

Det er mange flotte detaljer å se på vraket. De enorme dimensjonene gjør i seg selv et stort inntrykk, og den som leter finner mye spennende åp se og fotografere – som for eksempel porselensvasken på bildet øverst i saken.Et dykk på Welheim er en flott opplevelse. Man er avhengig av båt og godt vær for å komme ut til vraket, som ligger på 15-70 meters dyp sørvest for Florø.


I 2008 ble 137 tonn olje pumpet ut av vraket av dykkefartøyet M/S Risøy fra Haugesundsfirmaet Riise Underwater Engineering. Det hadde i flere tiår lekket olje fra vraket, og alt i 1993 ble det karakterisert som miljøfarlig av Kystverket.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Bli en bedre dykker hos Nemo i Bergen

  Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset på PADI-stigen, og lærer deg førstehjelp og hvordan skal håndtere en ulykke. Nå har du sjansen til å bli en tryggere dykker i Bergen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS