Flere fremmede arter truer Oslofjorden
Oslofjorden er nesten fisketom, og det haster med tiltak. Fem invaderende arter regnes som en spesielt stor trussel mot det marine livet, ifølge en rapport fra Miljødirektoratet.
Flere fremmede arter truer Oslofjorden
Spøkelseskreps, japansk drivtang og stillehavsøsters. Foto: L. Gall (Yale Peabody Museum), Wikipedia, Hans Hillewaert
FREMMEDE ARTER

Flere fremmede arter truer Oslofjorden
Oslofjorden er nesten fisketom, og det haster med tiltak. Fem invaderende arter regnes som en spesielt stor trussel mot det marine livet, ifølge en rapport fra Miljødirektoratet.
  23. juli 2020
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Havmiljøet i Oslofjorden står i fare. Plastforurensning, høstpløying i landbruket, kommunale avløp, båttoaletter og invaderende arter er blant de mange truslene.

En faglig rapport om helsetilstanden i Oslofjorden innledes med et dramatisk forord:

– Oslofjorden trenger hjelp. Det som før var en fiskerik fjord, er nå en mer eller mindre fisketom fjord. Taren vokser ikke lenger så dypt som tidligere på grunn av uklart vann, og i indre områder mangler det oksygen på bunnen, skriver prosjektleder Maria Pettersvik Arvnes i rapporten.

Japansk drivtang

Torsken er en av artene som er sterkt truet i Oslofjorden. Også flere sjeldne naturtyper står under press.


Stor trussel fra fremmede arter


I rapporten fremgår det at stillehavsøsters, japansk drivtang, strømgarn (en rødalge), spøkelseskreps og amerikansk hummer regnes som farlige trusler for miljøet i fjorden.

  • Stillehavsøsters har invadert fjorden de siste årene. Den kan bli 20-30 cm lang og finnes allerede i store mengder flere steder.
  • Japansk drivtang er en brunalge som vokser i beskyttede bukter, på mange steder i så store mengder at den er til sjenanse på badeplasser og i småbåthavner. Arten har sannsynligvis kommet til Europa på grunn av import av japansk østers, og kom til Norge i 1985.
  • Strømgarn er en rødalge som blir opptil 1,7 meter lang. Den trives på grunt vann i strømrike sund. Arten er i dag vanlig i indre Oslofjord, og er i spredning blant annet i Danmark.
  • Amerikansk hummer kan være bærer av bakteriesykdommen gaffkemi som ved smitte til europeisk hummer gir 100% dødedelighet. Havforskerne er også bekymret for at den amerikanske hummeren kan danne hybrider med vår hjemlige art.
  • Spøkelseskrepsen blir opptil 3 cm lang og lever blant alger på grunt vann. Den forekommer i store mengder og kan fortrenge krepsdyrarter som er naturlig hjemmehørende i våre farvann.


Asiatisk penselkrabbe funnet i Norge


Flere invaderende arter på vei


I forrige uke ble det funnet en penselkrabbe på Tjøme, og forskerne venter at denne og arten asiatisk strandkrabbe vil etablere seg i Norge.

Det er også gjort flere funn av kinesisk ullhåndskrabbe, Eriocheir sinensis, som kan forårsake stor skade dersom den etablerer seg.

Foreslår redningsplan for Oslofjorden


Mens penselkrabben ikke sees på som en stor trussel, er både ullhåndskrabben og den asiatiske strandkrabben kjent som aggressive arter som kan fortrenge naturlig forekommende arter.

Befolkningsveksten i Oslofjord-området trekkes også frem som en utfordring. I dag bort det 690.000 mennester i Oslo kommune.



Beregninger viser at tallet vil øke til omtrent en million om 20 år. Det vil i 2040 bo nærmere to millioner mennesker ved Oslofjorden.

Miljødirektoratet har lagt frem en handlingsplan med tiltak for skal forhindre, redusere og begrense truslene mot havmiljøet i Oslofjorden. Du kan lese mer om tiltakene her.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS