Nå kommer forbudet mot engangsplast

MILJØ

ENGANGSPLAST



Nå kommer forbudet mot engangsplast

Miljødirektoratet anbefaler å forby flere engangsprodukter i plast fra og med juli neste år. Høringen som er gjennomført viser bred støtte til dette.

Nå kommer forbudet mot engangsplast

Miljødirektoratet anbefaler å forby flere engangsprodukter i plast fra og med juli neste år. Høringen som er gjennomført viser bred støtte til dette.

  14. september 2020
Engangsproduktene som vil omfattes av forbudet er bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner, i tillegg til take-away matbeholdere og drikkebegre som er laget av isopor (ekspandert polystyren), skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

Vil bidra til mindre forsøpling

– Hensikten med forbudet er å bidra til mindre forsøpling av plast i naturen og forhindre at plasten havner på avveie og skader dyr som får den i seg. Vårt forslag samsvarer med krav i EUs direktiv om plastprodukter, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Forbudet kan redusere bruken av slike engangsprodukter i Norge med 1, 9 milliarder enheter i året, viser en utredning som konsulentselskapet Mepex har gjort på oppdrag for Miljødirektoratet.


Det er bred oppslutning om innretningen av forbudet, og direktoratet sender nå sin anbefaling til Klima- og miljødepartementet.

Engangsproduktene som foreslås forbudt, kan relativt enkelt erstattes med andre engangsprodukter i andre materialer, eller materialer som kan brukes om igjen.

Fikk 13 høringsinnspill

Miljødirektoratet har mottatt høringsinnspill fra i alt 13 bransjeorganisasjoner, miljøorganisasjoner og aktører i næringslivet. Før sommeren sendte de en plan for å vurdere ytterligere reguleringer av plastprodukter, som også vil ta hensyn til EUs direktiv om plastprodukter, til Klima- og miljødepartementet.

På oppdrag fra departementet utreder Miljødirektoratet nå mulige virkemidler for flere plastprodukter, blant annet mulige merkekrav og nye ordninger for utvidet produsentansvar for en rekke engangsprodukter.

Du kan lese forskriftsforslaget og planen for gjennomføring av EU-direktiv på www.miljodirektoratet.no.
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS