Manglende tilsyn tok livet av 34 dykkere

Den amerikanske havarikommisjonen National Transportation Safety Board (NTSB) har kommet frem til at manglende tilsyn var skyld i brannen på dykkebåten Conception, der 34 mennesker omkom for et år siden.

Manglende tilsyn tok livet av 34 dykkere
Dykkebåten ble fullstendig utbrent. Foto: Ventura County Fire Department

DØDSBRANNManglende tilsyn tok livet av 34 dykkere

Den amerikanske havarikommisjonen National Transportation Safety Board (NTSB) har kommet frem til at manglende tilsyn var skyld i brannen på dykkebåten Conception, der 34 mennesker omkom for et år siden.

  13. november 2020
Brannen er en av de verste ulykkene i dykkeindustrien noensinne, og vakte oppsikt over hele verden. Dykkebåten med 33 gjester og et mannskap på seks tok fyr midt på natten. Bare fem av mannskapet overlevde.

Katastrofebrannen inntraff om morgenen den 3. september 2019 da dykkebåten lå for anker ved Santa Cruz Island i California.

Eieren Truth Aquatics Inc. fikk kraftig kritikk for ikke å ha gjort mer for å redde gjestene, som var fanget under dekk. Ulykken skyldes ifølge NTSB manglende tilsyn og brudd på kravet om nattevakt ombord, skriver avisen Orange County Register.

Samtlige av mannskapet på seks lå og sov da brannen startet. Ifølge regelverket skal det være minst én person på vakt når passasjerene er i lugarene.


Sannsynligvis overbelastning

Etterforskningen har vist at brannen startet i salongen på hoveddekket, sannsynligvis der gjestene ladet mobiltelefoner, kameraer, lykter og annet utstyr.

Havarikommisjonen mener det er overveiende sannsynlig at overbelastning av det elektriske anlegget utløste katastrofen, og legger skylden på kapteinen og eieren som de mener burde ha forutsett dette problemet og gjort nødvendig tilsyn.

Conception

Foto: Truth Aquatics Inc.


Kom med krass kritikk

Ifølge avisen viser rettsdokumenter at det vil bli reist tiltale mot kapteinen på Conception, Jerry Boylan. Et av medlemmene i havarikommisjonen kom med uvanlig krass kritikk under rettshøringen nylig, og mente at tragedien ikke kunne kalles en ulykke.

– Jeg misliker bruken av ordet ulykke i denne saken, fordi det etter min mening ikke er noen ulykke når man ikke driver firmaet sitt på en sikker måte, sa Jennifer Homedy ifølge Orange County Register.

Conception

Dødbrannen på Conception tok livet av 34 mennesker. Foto: Ventura County Fire Department


Manglet røykdetektorer

Havarikommisjonen rettet også kritikk mot den amerikanske kystvakten, som har ansvaret for sikkerhetsrutiner på dykkebåter og liknende fartøyer. NTSB mener manglende krav om røykdetektorer i alle lugarer bidro til omfanget av ulykken.

Flere av de omkomne ble funnet med sko på beina, noe som leder kommisjonen til å tro at de har forsøkt å komme seg ut. Obduksjoner har vist at samtlige ombord ble kvalt av røyk.

Etter ulykken har den amerikanske kystvakten innført regler for bruk av skjøteledninger og ladekabler.
De nye koronatiltakene:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • – Vi gjør service for alle dykkere

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicecenter bare for bransjen, men det er ikke riktig. Her kan også vanlige dykkere levere inn ventiler og flasker til service.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Florida: Perfekt for dykking og snorkling

  Florida Keys er en 190 kilometer lang kjede av spennende øyer som strekker seg sørover fra tuppen av Florida, helt til Key West. Området byr på flott dykking med vrak og vakre korallrev.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS