Derfor bør ikke blåskjell fryses
Blåskjell bør holdes levende helt frem til de dampes, grilles eller kokes. Det er enkelt å sjekke om de lever – og vil du likevel fryse dem må de dampes først.
Derfor bør ikke blåskjell fryses
Foto: Christan Skauge
BLÅSKJELL

Derfor bør ikke blåskjell fryses
Blåskjell bør holdes levende helt frem til de dampes, grilles eller kokes. Det er enkelt å sjekke om de lever – og vil du likevel fryse dem må de dampes først.
  21. oktober 2024
☒   ANNONSE:
Begrunnelsen for at blåskjellene ikke bør fryses ferske har med kvalitets­forringelse å gjøre, kan Mattilsynet fortelle. De utelukker likevel ikke at man kan gjøre det.

Når skjellene fryses vil iskrystallene sprenge cellene, og mer av selve blåskjell­kjøttet vil komme ut i kokevannet når man damper blåskjellene etter frysning.

Blåskjell

Det anbefales ikke å fryse blåskjellene. De smaker aller best når de er ferske, men det er likevel et par ting man kan gjøre om de ikke skal spises umiddelbart. Foto: Christian Skauge


Holdbarheten er avhengig av hvordan man oppbevarer skjellene. Levende skjell bør lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet får man ved å lagre dem ved laveste temperatur.

– Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. Erfaringer fra skjellnæringen viser at skjell kan oppbevares i inntil ti dager etter at de er tatt opp fra sjøen dersom de blir oppbevart riktig, skriver Mattilsynet.

Blåskjell

Blåskjellvarselet oppdateres bare fra mars til oktober. Om vinteren er skjellene generelt gode fordi det er lite alger i vannet. Foto: Christian Skauge


Velger man likevel å fryse blåskjellene bør man undersøke om alle er levende før nedfrysing. Dette kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen – skjell som ikke lukker seg er døde.

Hvis det er mange døde skjell kan det være at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi de andre skjellene dårlig smak og lukt. Skjell som ikke har åpnet seg under damping skal heller ikke spises.



Anbefalingen fra Mattilsynet er å fryse ned ferdig dampende blåskjell for å bevare både matinnhold og smaken på skjellene. Blåskjell bør serveres så ferske som mulig, for da smaker de best.

Mattilsynet offentliggjør nytt blåskjellvarsel hver fredag, og det anbefales at man alltid sjekker dette før man sanker skjell.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    Bryggelys fra Wee Marine AS bidrar til å øke sikkerheten i havneanlegg. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

    Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS