Derfor bør ikke blåskjell fryses
Blåskjell bør holdes levende helt frem til de dampes, grilles eller kokes. Det er enkelt å sjekke om de lever – og vil du likevel fryse dem må de dampes først.
Derfor bør ikke blåskjell fryses
Blåskjell bør holdes levende helt frem til de dampes, grilles eller kokes. Det er enkelt å sjekke om de lever – og vil du likevel fryse dem må de dampes først.
21. oktober 2024
Når skjellene fryses vil iskrystallene sprenge cellene, og mer av selve blåskjellkjøttet vil komme ut i kokevannet når man damper blåskjellene etter frysning.
Holdbarheten er avhengig av hvordan man oppbevarer skjellene. Levende skjell bør lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet får man ved å lagre dem ved laveste temperatur.
– Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. Erfaringer fra skjellnæringen viser at skjell kan oppbevares i inntil ti dager etter at de er tatt opp fra sjøen dersom de blir oppbevart riktig, skriver Mattilsynet.
Velger man likevel å fryse blåskjellene bør man undersøke om alle er levende før nedfrysing. Dette kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen – skjell som ikke lukker seg er døde.
Hvis det er mange døde skjell kan det være at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi de andre skjellene dårlig smak og lukt. Skjell som ikke har åpnet seg under damping skal heller ikke spises.
Anbefalingen fra Mattilsynet er å fryse ned ferdig dampende blåskjell for å bevare både matinnhold og smaken på skjellene. Blåskjell bør serveres så ferske som mulig, for da smaker de best.
Mattilsynet offentliggjør nytt blåskjellvarsel hver fredag, og det anbefales at man alltid sjekker dette før man sanker skjell.