Da krigen kom til Norge
Om morgenen den 9. april 1940 ble Norge angrepet av Nazi-Tyskland under Operasjon Weserübung. Tyskerne gikk i land flere steder langs Norskekysten, og en rekke skip ble senket under invasjonen.
Da krigen kom til Norge
Fra Blüchers fordekk på krysserens siste reis mot møtet med Oscarsborgs kanoner og topedobatteri. Foto: Wikimedia Commons
HISTORIE

Da krigen kom til Norge
Om morgenen den 9. april 1940 ble Norge angrepet av Nazi-Tyskland under Operasjon Weserübung. Tyskerne gikk i land flere steder langs Norskekysten, og en rekke skip ble senket under invasjonen.
  9. april 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det overraskende angrepet på Norge skulle gi tyskerne kontroll over den strategisk viktige malmhavnen i Narvik, og sikre seg baser for ubåtoperasjoner mot alliert skipstrafikk i Atlanterhavet.

En stor styrke med tunge og lette kryssere, jagere og forsyningsskip hadde seilt mot Norge for å ta Oslo, Kristiansand, Bergen, Trondheim og Narvik, og gikk til angrep natten mellom 8. og 9. april 1940.

Kart

Slik skulle de tyske styrkene besette Norge under Operasjon Weserübung.


Okkupasjon av Norge skulle gi tyskerne kontroll over malmhavnen i Narvik. Det var av avgjørende betydning å sikre leveranser av jern og stål til den tyske krigsindustrien.

Hitler trodde Norge ville overgi seg raskt, men tyskerne led sitt første store nederlag i krigen allerede da Blücher ble senket i Oslofjorden tidlig om morgenen.

Blücher senkes

Den tunge krysseren Blücher synker ved Askholmene i Oslofjorden om morgenen 9. april 1940.


I Oslo var hovedmålet å ta kongen og regjeringen til fange, samt å sikre seg gullbeholdningen i Norges Bank. Da Blücher dukket opp sør for Oscarsborg festning ved Drøbak i 04-tiden beordret oberst Erichsen ild.

Festningen fikk inn flere treffere med kanonene Moses og Aron, og to 40 år gamle Whitehead torpedoer fra det hemmelige undervannsbatteriet gav Blücher nådestøtet. Over 900 mann mistet livet da den tunge krysseren ble senket.



Vraket av Blücher ligger på 60–90 meters dyp ved Askholmene i Oslofjorden. Vraket er fortsatt relativt intakt. Video: Jörn Kumpart/YouTube


I Kristiansand havnet det tyske lasteskipet M/S Seattle i kryssilden mellom Odderøya kystfort og den tyske invasjonsstyrken.

Skipet hadde rømt fra arrest på Curacao, og hadde seilt hele veien til Tromsø uten kart og kompass.

LES OGSÅ
Vraket av Karlsruhe er lokalisert


Da hun ankom Norge ble hun eskortert sørover langs kysten, mot Tyskland. Skjebnen ville imidlertid ikke la henne komme hjem.

I morgentimene den 9. april ble hun skutt i brann av norske og tyske styrker, og drev brennende i Korsfjorden i flere dager før hun sank.



Vraket av M/S Seattle ligger på 26–72 meters dyp, og ble funnet av Kai Garseg, Erling Skjold og Arne Solaas i 1981. Da ble også skipsklokken hevet. Video: Stig Jarle Sarre/YouTube


Dagen før invasjonen hadde det kommet flere varsler om at noe var i gjære. Den polske ubåten ORP Orzel hadde senket Rio de Janeiro utenfor Lillesand, men til tross for at det var tyske soldater ombord reagerte ikke norske myndigheter.

LES OGSÅ
Senket av ubåt: D/S Rio de Janeiro


Utenfor Bergen gikk forsyningsskipet Sao Paulo ned klokken 20:30 etter å ha gått på en mine i Vatlestraumen. Vraket igger i dag på 65–80 meters dyp full av kjøretøyer og materiell til de tyske styrkene.



Vraket av Sao Paulo er fullt av tyske kjøretøyer fra andre verdenskrig, og kalles gjerne Norges svar på «Thistlegorm». Video: Anders Kjeserud/YouTube


Tyske fallskjermsoldater tok flyplassene i Oslo, Kristiansand og Stavanger. Den norske jageren KNM Æger ble bombet av Junkers Ju-88 bombefly utenfor Hundvåg, etter å ha senket det tyske lasteskipet M/S Roda.

Bergen, Stavanger, Egersund, Kristiansand, Arendal, Horten, Trondheim og Narvik ble angrepet og okkupert i løpet av 24 timer. Flere steder kom det til kamper, ikke minst i den viktige havnebyen Narvik.

Wilhelm Heidkamp

Jageren Z21 Wilhelm Heidkamp var flaggskipet i den tyske flåtestyrken som angrep Narvik, og senket det norske panserskipet Eidsvold. Hun ble selv senket av en torpedo fra HMS Hardy dagen etter. Foto: Wikipedia (public domain)


I Narvik ble de to utdaterte norske panserskipene Norge og Eidsvold torpedert og senket av tyske jagere, som landsatte omtrent 2.000 Gebirgsjägere – soldater som skulle holde havnen og byen.

En tysk forhandlingsoffiser bordet P/S Eidsvold og forlangte at de norske skipene skulle overgi seg. Nordmennene nektet, og begge panserskipene ble torpedert. Til sammen mistet omtrent 276 nordmenn livet.



Panserskipene Norge og Eidsvold skulle vokte havnen i Narvik, men hadde lite å stille opp med mot de moderne tyske jagerne. Video: Vidar Skålevik/YouTube


En britisk flåtestyrke var på vei mot Narvik for å kjempe mot tyskerne, og det kom til trefninger allerede den 8. april.

Det var imidlertid først dagen etter invasjonen at sjøslaget om Narvik fant sted, med store tap på begge sider.





Britene senket flere tyske jagere, som ble et lett bytte etter hvert som de gikk tomme for drivstoff og ammunisjon. Tyskerne bet imidlertid godt fra seg og senket flere britiske krigsskip.

En rekke malmskip av flere nasjonaliteter ble også senket under kamphandlingene, og havnen er i dag full av fantastiske vrak på 20–30 meters dyp.

LES OGSÅ
Husk tillatelse for å dykke i Narvik


Operasjon Weserübung og kampene om Narvik var en stor og kompleks operasjon, med mange detaljer vi ikke får plass til her.

Dersom du vil lese mer om angrepet på Norge i april 1940 har Wikipedia en oversikt over hendelsene.







ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Vil du bli yrkesdykkar?

    Dykkerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet er ei fagskuleutdanning som gir deg dei fleste sertifikata du treng som yrkesdykkar. Les meir og søk på kurset som startar neste haust.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Rusten? Se gratis webinar nå

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Her kan du se et gratis oppfriskningskurs på nett – laget for deg som dykker med flasker på ryggen!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS