Vi feirer World Dolphin Day
Vi feirer havets søteste og smarteste inn­byggere! World Dolphin Day markeres den 12. september, og er en fin mulighet til å lære mer om disse fascinerende dyrene.
Vi feirer World Dolphin Day
DELFINER

Vi feirer World Dolphin Day
Vi feirer havets søteste og smarteste inn­byggere! World Dolphin Day markeres den 12. september, og er en fin mulighet til å lære mer om disse fascinerende dyrene.
  12. september 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Disse svært intelligente, nysgjerrige og lekne pattedyrene svømmer seg rett inn i hjertet til alle som ser dem. Å få oppleve en flokk med delfiner på nært hold er en opplevelse for livet og noe du aldri vil glemme!

Det finnes rundt 40 arter delfiner i verden, men ikke alle ser ut som Flipper fra den populære TV-serien på 60-tallet.

SE VIDEO
Delfiner elsker å leke


Noen mangler nebb, andre mangler ryggfinne og noen har flotte fartsstriper. Spekkhoggeren hører også til delfinfamilien.

Delfiner er intelligente og oppfinnsomme, glade i å leke og kan bruke verktøy. Men hvor smarte er de egentlig? Dette vet forskerne om delfinens intelligens:

Delfiner er snakkesalige og sosiale, og kommuniserer med hverandre ved hjelp av klikke- og hvinelyder.

Kommunikasjonen er avansert, og selv om vi enda ikke har lært oss delfinsk er det ingen tvil om at lyden er viktig for samarbeidet og samholdet i flokken.

LES OGSÅ
Dykket med stripedelfin i Sognefjorden


Forskere har funnet ut at delfinene gir hverandre spesifikke kallenavn, og båndet mellom moren og avkommet er spesielt sterkt.

I tillegg til å bruke lyd kan delfinene også fortelle hverandre ting ved hjelp av uttrykk og gester, og de bruker lek for å lære.

Ville delfiner kan svømme opptil 100 kilometer på en dag, og de fleste artene holder sammen i større eller mindre flokker.

De er sosiale dyr som mistrives i fangenskap fordi de savner sine artsfeller og muligheten til å bevege seg fritt.Dykking med delfiner, hai og manta i Mexico. Video: Lukas Walter/YouTube


Delfiner i fangenskap får ofte medisiner mot magesår på grunn av stress. Ifølge Whale and Dolphine Conservation holdes mer enn 3.000 delfiner og hvaler i fangenskap i verden i dag.

Delfiner er pattedyr akkurat som oss, og føder levende unger. Moren går gravid i omtrent et år, og delfinbabyene fødes med halen først. De dier en svært fett­holdig melk fra moren slik at de legger på seg raskt.

LES OGSÅ
Dokumentar: Delfiner og hval


Delfiner lever ikke bare i havet – det finnes også fem arter elvedelfiner som har tilpasset seg livet i ferskvann. I Brasil kalles de «boto» og er rosa som griser.

Delfiner har innebygd sonar, og bruker ekkolokasjon for å finne mat. De spiser fisk og blekksprut, og i likhet med haier og hval elsker de sardiner – ikke rart det er mange av dem under sardine run i Sør-Afrika:

Mange tror at delfiner bare finnes i tropene. De fleste av dem lever rundt ekvator, men de finnes i alle verdenshav og trives godt også i tempererte farvann over hele kloden.

Delfiner dukker opp i fjordene og langs norskekysten hver eneste sensommer og høst, og iblant har dykkere vært heldige å få se dem under vann.

Det er mange steder i verden hvor sjansene er gode til å se delfiner – blant annet Bahamas, Galapagos, Sataya Reef i Egypt, Ningaloo Reef, Sør-Afrika, Hawaii og Fernando de Noronha.

Tidligere feiret man delfinene 14. april, som er National Dolphin Day i USA. Dette endret seg etter en tragisk hendelse i 2021.Årsaken til at 12. september ble valgt som verdens delfindag er at datoen markerer årsdagen for slaktingen av 1.428 delfiner på Færøyene i 2021.

Sea Shepherd sjokkerte verden med bildene, og de foreslo å innstifte 12. september som World Dolphin Day for å skape oppmerksomhet rundt hvor viktig det er å beskytte delfinene.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Perfekt gave: Gi bort et dykkekurs!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS