Dumpsterdiving i Indre Oslofjord
Trodde du det bare var McDonalds som gjelder i Oslo? Erik Johan Worsøe Eriksen sanket en håndfull delikatesser i Indre Oslofjord som viser at fjorden er full av spennende sjømat.
Dumpsterdiving i Indre Oslofjord
Trodde du det bare var McDonalds som gjelder i Oslo? Erik Johan Worsøe Eriksen sanket en håndfull delikatesser i Indre Oslofjord som viser at fjorden er full av spennende sjømat.
7. september 2024
Han fridykket sammen med kona ved Berger i Bunnefjorden i Indre Oslofjord, og de to sanket alt de trengte til en herlig lunsj. Vel hjemme var det bare å fyre opp stekepannen og finne frem flaksalt og olivenolje.
– Strandkrabbesuppe slår alt
Han forteller at han liker hummer, men foretrekker både sjøkreps og taskekrabbe fremfor havets kardinal. Kongekrabbe står også på menyen hvis han får tak i frossen eller ukokt krabbe – men strandkrabber er favoritten.
– Strandkrabbesuppe er nok noe av det beste jeg vet å spise. Det slår alt! Sikkert fordi jeg legger litt ekstra kjærlighet i den, sier han.
Små smaksbomber
– Kobbungene er små smaksbomber, vi pleide å legge dem på/ved bålet i strandkanten da jeg var liten – enkle gleder, skriver Worsøe Eriksen på Facebook.
Kobbunger kalles også for buhund eller bare strandsnegl, og finnes i fjæra langs hele Norskekysten. De smaker godt på grillen, gjerne med litt hvitløk og sitron.
– Men overraskelsen her var den bittelille kråkebollen, man finner sjelden slike her inne i Oslofjorden. Selv om det kun gav to små knivspisser med rogn fylte det hele munnen med smak, forteller han.
Lekkert med hvitvin og hvitløk
Innlegget har fått svært god respons, og det er tydelig at mange er nysgjerrige på litt uvanlig sjømat som snegler og strandkrabber.
– Spiser du hele krabba eller lager du bare kraft av dem, er det én som spør.
– Jeg lager bare kraft. Knuser dem, steker dem hardt i olje før jeg koker dem i hvitvin (eller øl, eplecider eller bare vann) sammen med hvitløk før jeg siler av, svarer Eriksen.
Himmelsk kråkebollerogn
Andre lurer på hva man gjør med kråkeboller før de spises. I Japan er dette regnet som luksusmat, men her hjemme er det ikke så mange som har prøvd delikatessen.
– Hvordan tilbereder man kråkebolle? Spises den rå, eller trengs det noe varmebehandling? Den som spør på Facebook lurer også på om alt er spiselig.
– Jeg har ikke hørt om bruk av varmebehandling, kun rå, og det er bare rognen/gonadene som spises. Det er fem «porsjoner» i hver bolle, og de har som oftest flott oransje farge, men kan også være hvit/blank, svarer Worsøe Eriksen.
Havet og fjæra er full av spennende sjømat de fleste enda ikke har prøvd seg på. Både krepsdyr, skjell, snegler og alger kan bli til et lekkert lite måltid.