Senkingen av Blücher
Den 9. april 1940 ble den tunge krysseren Blücher senket utenfor Drøbak, og gav kongen og regjeringen tid til å slippe unna tyskerne. Her ser du hvordan det ser ut på vraket.
Senkingen av Blücher
Den 9. april 1940 ble den tunge krysseren Blücher senket utenfor Drøbak, og gav kongen og regjeringen tid til å slippe unna tyskerne. Her ser du hvordan det ser ut på vraket.
9. april 2024
Det var uklart hvilken nasjonalitet skipene hadde. Var de tyske? Eller britiske? Det spilte liten rolle for Erichsen – han hadde ikke til hensikt å la noen passere.
Kanonene «Aron» og «Moses» drønnet med kort mellomrom, og Blücher stod i brann. Ikke lenge etterpå fikk den tunge krysseren nådestøtet fra det hemmelige torpedobatteriet på Oscarsborg festning.
Kontradmiral Oskar Kummetz ombord på Blücher hadde ikke noe annet valg enn å beordre mannskapet fra borde. Over 900 mann omkom, mange av dem i det iskalde vannet. De overlevende karret seg på land som best de kunne.
Blücher var den andre av fem tunge kryssere i Admiral Hipper-klassen bygd for Kriegsmarine etter at Nazi-Tyskland hadde bestemt seg for å ignorerer Versailles-traktaten.
Skipet ble oppkalt etter Gebhard Leberecht von Blücher, den preussiske seierherren i slaget ved Waterloo, og sjøsatt i juni 1937. Hun sto ferdig i september 1939, kort tid etter at andre verdenskrig hadde brutt ut.
Etter å ha fullført sjøprøvene og flere treningsøvelser ble skipet satt i tjeneste for Kriegsmarine 5. april 1940. Hun ble umiddelbart innlemmet i flåtestyrken som skulle invadere Norge bare dager senere.
Blücher var bevæpnet med et hovedbatteri på åtte 20,3 cm kanoner, og selv om skipet nominelt var under grensen på 10.000 tonn satt av den engelsk-tyske marineavtalen hadde hun et faktisk deplasement på over 16.000 tonn.
To videoer fra vraket av Blücher:
Blücher var flaggskipet i den tyske invasjonsstyrken som skulle besette Oslo, og ta kongen, regjeringen og gullbeholdningen i Norges Bank. I stedet ble tyske troppene kraftig forsinket.
Dette gav kongen og regjeringen mulighet til å unnslippe tyskerne, i det som ble en dramatisk jakt opp gjennom Østerdalen. Kongen kom seg i sikkerhet og kunne lede frigjøringskampen fra London.
Blücher ligger på 60–90 meters dyp ved Aksholmen i Oslofjorden, og er utenfor rekkevidde for de fleste. Likevel har vraket fått jevnlig besøk av tekniske dykkere og rebreatherdykkere de siste årene.
Såvidt vi erfarer er dykkeforbudet som ble innført etter ulykken på vraket i 2022 opphevet, og det skal igjen være mulig å få dispensasjon.