Denne vakre fisken finnes i Norge
Mange sier at blåstålen er den eneste fisken med tropiske farger i våre farvann, men laksestørja går den en høy gang. Den sjeldne gjesten er kanskje Norges vakreste fisk.
Denne vakre fisken finnes i Norge
En laksestørje funnet i Oregon var 1 meter lang og veide 45 kilo. Foto: Seaside Aquarium/Facebook
SJELDNE ARTER

Denne vakre fisken finnes i Norge
Mange sier at blåstålen er den eneste fisken med tropiske farger i våre farvann, men laksestørja går den en høy gang. Den sjeldne gjesten er kanskje Norges vakreste fisk.
  13. juni 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Laksestørja er ifølge Store norske leksikon en årviss gjest langs Norskekysten, og den har vært funnet så langt nord som Troms og Finnmark.

På engelsk kalles skjønnheten opah eller moonfish, og lyder det klingende lavnet Lampris guttatus på latin. Den kan bli to meter lang og veie over 250 kilo.

LaksestørjeLaksestørja tilhører de såkalte båndfiskene, sammen med blant annet sølvkveite og sildekonge.

Den er en ekte kosmopolitt som lever pelagisk på 50–500 meters dyp i alle tropiske og tempererte hav. Bildene i denne saken stammer fra et funn av en laksestørje på stranden i Oregon i USA.

LES OGSÅ
Meld fra om uvanlige fiskearter


– Fisken ble funnet på Sunset Beach. Selv om det er sjelden er det ikke første gang laksestørje har blitt funnet så langt nord, skriver Seaside Aquarium på Facebook.

Der har de lagt ut flere bilder av den flotte fisken:

Ikke bare er laksestørja vakker og eksotisk – den er også verdens første varmblodige fisk, ifølge en artikkel fra 2015 på Forskning.no.

Siden har forskerne funnet ut at også tunfisk og hvithai er i stand til å holde en høyere kroppstemperatur enn vannet rundt dem.

LES OGSÅ
Sjøhest – ikke så uvanlig likevel?


En varm muskel reagerer raskere og har mer kraft enn en kald, så dette er med på å gjøre disse fiskene effektive jegere og rovdyr.

I artikkelen på Forskning.no kan man lese at fisk som kan varme opp musklene sine er i stand til å svømme opptil 1,6 ganger raskere.

Laksestørje

Foto: Rawpixel (public domain)


Dette gir laksestørja en stor fordel sammenliknet med byttedyrene, spesielt på dypere og kjøligere vann. Den vakre fisken trives nemlig best på 50–500 meters dyp ute på det åpne havet.

– Kroppen er oval og sammentrykt fra sidene. Ryggen er mørk fiolett, sidene er kobberskinnende, buken rødlig og finnene lakkrøde, skriver Store norske leksikon.Kroppen overstrødd med perlemorsfargede flekker, og laksestørja lever hovedsakelig av krill, fisk og blekksprut.

Tenk å være så heldig å støte på denne eksotiske og vakre fisken! Vi håper noen har hellet med seg, og ser frem til de første UV-bildene.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Elleville rabatter hos Dykkebazaar

    I over 40 år har Aggressor Adventures laget spennende dykkereiser over hele verden. Nå tilbyr Dykkebazaar store rabatter og gratis plasser på hele 51 unike reiseruter i 16 land.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Dykkereise: Dusinet fullt i Rødehavet

    Dykkebazaar og Aggressor Fleet byr på en fantastisk liveaboard hvor man får dykke alle beste vrakene i Rødehavet – og de har gode betingelser for dykkeklubber og grupper.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS