Flykter dypere for å overleve
En studie av 236 arter fisk, krepsdyr og blekksprut i Middelhavet viser at de i snitt lever 55 meter dypere enn tidligere. Årsaken er stigende havtemperatur.
Flykter dypere for å overleve
En studie av 236 arter fisk, krepsdyr og blekksprut i Middelhavet viser at de i snitt lever 55 meter dypere enn tidligere. Årsaken er stigende havtemperatur.
15. oktober 2024
Et av spørsmålene dette reiser er om artene vil klare å tilpasse seg livet i et varmere hav. Gjennomsnittstemperaturen i Middelhavet stiger med én grad hvert 30. år, og tendensen er økende.
Tyrkia invaderes av fremmede arter
I de senere årene har det kommet stadig nye bevis på at enkelte arter lever dypere enn tidligere for å tilpasse seg global oppvarming, men det er første gang en større studie har blitt gjennomført i Middelhavet.
– Vi sammenholdt funnene våre opp mot data på vanntemperaturene, og ved å analysere 236 forskjellige arter kunne vi konkludere med at dybdegrensen for artene har økt, sier Shahar Chaikon, hovedforfatter av den nye studien.
LES OGSÅ
Invasjon av dragefisk truer Middelhavet
Resultatet av studien har mange implikasjoner for fremtiden, både i Middelhavet og generelt, siden artenes særtrekk kan brukes for å forutsi hvordan de vil reagere på økende vanntemperaturer.
– Vår forskning viser tydelig at marine arter reagerer på klimaendringer ved å endre dypet de lever på, sier Chaikin.
Full haikrise i Middelhavet
For første gang har forskerne nå et verktøy for å kunne forutsi endringer i artssammensetningen i det marine økosystemet. Dette gir mulighet til å forberede oss på endringene.
Migrasjonen til dypere og kjøligere vann er ikke lik for alle artene. De som fra før trives i kaldere vann har flyttet seg mer enn de som er vant til varmt vann.
Dette bidrar til å endre artssammensetningen på en gitt dybde. Det kan også få betydning for artenes evne til å skaffe seg næring og forplante seg.
I tillegg kan det kan gjøre at artene blir utsatt for rovdyr de ikke er vant til å forsvare seg mot, og det vil få store konsekvenser for fiskerinæringen fordi mange arter kan bli vanskeligere å fange.
Opprinnelig publisert 23.11.2021