Nå er kamskjellene på sitt beste
Kamskjellene er på sitt beste om høsten og vinteren, og dykkere og fridykkere er heldige som kan ta for seg av det som mange mener er havets største delikatesse.
Nå er kamskjellene på sitt beste
Kamskjellene er på sitt beste om høsten og vinteren, og dykkere og fridykkere er heldige som kan ta for seg av det som mange mener er havets største delikatesse.
26. september 2024
Det betyr også at de deilige gonadene (den oransje halvmånen som smaker så nydelig smørstekt) er tomme når sommeren går mot slutten, og skjellene har mindre spenst og sødme.
– Kamskjell finnes fra et par meters dybde og ned til dyp på mer enn hundre meter, helst med sterk strøm, fra Oslofjorden til Vesterålen, skriver nettstedet Sesongkalender.no.
Der finner man oversikt over når det er best sesong for forskjellige typer fisk, krepsdyr, skjell og alger.
LES OGSÅ
Overvåker kamskjell på Vestlandet
Kamskjell har et flatt overskall og buet underskall. De er lyst gulbrune eller rødbrune på farge og har 15–17 ribber. Skjellene blir opptil 20 cm store.
De trives på sand- og grusbunn, vanligvis fra 10 meter og nedover. De største forekomstene finnes på 20–30 meters dyp fra Vestlandet til Nordland.
Husk minstemålet på kamskjell
Andre steder i verden høstes kamskjell med tråle eller skraper, men i Norge sankes de av dykkere som leverer levende skjell til butikker og restauranter.
I sommermånedene og utover høsten kan kamskjellene inneholde algegifter, slik tilfellet har vært flere ganger i Øygarden vest for Bergen.
Skal man virkelig nyte kamskjell når de er på sitt aller beste, er det altså utover høsten og om vinteren man skal sanke dem.
Husk minstemålet på 10 cm, og ikke plukk alle skjellene du finner. Det er viktig for bestanden at et område ikke plukkes tomt – og det kommer andre etter deg.