D/S Edith i Oslofjorden
Den 23. april 1909 kolliderte D/S Edith med det engelske dampskipet Oxford nord for Drøbak og sank på få minutter. Seksten mennesker mistet livet, bare seks overlevde.

D/S Edith. Foto: Erling Skjold/Norsk Skipsvrakarkiv
D/S Edith i Oslofjorden
Den 23. april 1909 kolliderte D/S Edith med det engelske dampskipet Oxford nord for Drøbak og sank på få minutter. Seksten mennesker mistet livet, bare seks overlevde.
23. april 2023
Skipet het opprinnelig D/S Max Morris, og ble bygd som laste- og passasjerskip ved verftet Whitehaven Shipbuilding Co. Ltd. i England i 1884.
Mikkel Stokke fra Fue.no er blant dem som har besøkt vraket. Video: Mikkel Stokke/Vimeo
Skipet målte 77,9 x 10,5 x 6,3 meter og hadde en tonnasje på 1.446 brutto registertonn. En tosylindret compound dampmaskin sørget for fremdriften.
I 1887 skiftet hun navn til D/S Starlight da hun ble kjøpt av W. H. Stott & Co. Ltd. i Liverpool, og til D/S Edith da hun ble overtatt av Thv. B. Heistein & Sønner i Kristiansand i 1907.

LES OGSÅ
Er du interessert i vrakdykking?
Den 23. april 1909 var D/S Edith på vei inn Oslofjorden mot Kristiania. Hun kom fra Liverpool med passasjerer og gods, og hadde 350 tonn slagg, 300 tonn salt, 250 tonn svovel, 100 tonn mel og 60 tonn blikk i lasterommet.
Lasten inneholdt også store mengder steintøy og porselen bestilt av Christiania Glasmagasin. Den verdifulle lasten ble lokalisert av dykkere, men lå for dypt til at det kunne berges.

Størstedelen av porselenet, omkring 1.200 deler, ble hentet opp av dykkergruppa 4F i samarbeid med Norsk Sjøfartsmuseum på 1980-tallet.
I halv tre-tiden om morgenen kolliderte hun med D/S Oxford ved Askholmene. I sjøforklaringen kom det frem at årsaken sannsynligvis var en misforståelse av fløytesignaler.
Kaptein Johannessen på D/S Edith hadde fløytet én gang for å signalisere at han ville holde til styrbord, men på Oxford ble det oppfattet som to signaler.
Ekko fra den bratte fjellveggen inne på land ble fremholdt som en mulig årsak til misforståelsen, men viteforklaringene var sprikende.
D/S Oxford traff Edith med stor kraft, og hun ble spjæret opp like bak baugen og sank på få minutter. Blant de omkomne var kaptein Johannessen og hans kone Agnes.

Slik ligger vraket på bunnen. Illustrasjon: Lars Witberg
D/S Edith ligger i dag i to deler på 23–72 meters dyp mellom Revjeodden og Båtstø nord for Drøbak. Baugen ligger grunnest, et stykke unna resten av vraket, som begynner å bli i dårlig forfatning.
Man må ha båt for å dykke på vraket, som pleier å være merket med en bøye fra Drøbak Undervannsklubb.
LES MER OM VRAK
Bestill abonnement på Dykking
Bestill abonnement på Dykking