Slik vant han NM-kvaliken
Tore Vidar Knutsmoen gikk av med seieren i første runde av NM i Undervannsfoto 2022. Her kan du se bildene og bli bedre kjent med kvalik-vinneren.
Slik vant han NM-kvaliken
Foto: Christian Skauge
UNDERVANNSFOTO

Slik vant han NM-kvaliken
Tore Vidar Knutsmoen gikk av med seieren i første runde av NM i Undervannsfoto 2022. Her kan du se bildene og bli bedre kjent med kvalik-vinneren.
  23. mai 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Dette var skikkelig moro. Og nervepirrende, sa en glad Tore Vidar Knutsmoen til Dykking noen dager etter at resultatene kom.

Med seks godt plasserte bilder slo han samtlige av de 27 andre deltakerne, og skaffet seg litt ekstra selvtillit før finalen i Ålesund.

Kvalik-vinneren er bosatt på Lillestrøm, og er medlem i hele tre dykkerklubber – Drøbak Undervannsklubb, Larvik Dykkerklubb og Sandefjord Dykkerklubb.

Blekksprut

Denne blekkspruten ble belønnet med en 4. plass. Foto: Tore Vidar Knutsmoen


Han representerer Drøbak i NM, men er medlem i flere klubber fordi han dykker mye også lenger ut i Oslofjorden – både i klubbregi og på egen hånd.

Den erfarne dykkeren og UV-fotografen er i vannet flere ganger i uken, og kameraet er naturligvis alltid med.

Fire av NM-bildene hans var fra Oslofjorden, mens to av dem ble tatt på Gran Canaria, der Knutsmoen var på dykkeferie i februar i år. Et av dem var den flotte blekkspruten over.

LES OGSÅ
Oversikt over fotokonkurranser


– Nydelig innramming og komposisjon! Blekkspruten fyller ut rammen med tentaklene. Belysningen er ok, men faller litt brått på den bakre tentakkelen. Fargebalanse er feil; blåfargene er blitt veldig lilla, ikke en naturlig hav-blå, skrev juryen.

Det plager ikke Knutsmoen nevneverdig, som er godt fornøyd med bildet:

– Jeg brukte lang tid på blekkspruten, var tålmodig og lå rolig og ventet til den kom ut. Da fikk jeg flere fine bilder, forteller han.

Begerkorall

Begerkorallen havnet på en 5. plass. Foto: Tore Vidar Knutsmoen


Et av favorittmotivene til Knutsmoen er begerkorall. De finnes mange steder i Oslofjorden, og de byr på et spennende og fargerikt motiv.

– God belysning og nydelige farger som drar deg inn i bildet. Bildet har et magisk preg over seg, ser ut som champagnebobler, sa juryen.

De mente at bildet var litt tett beskåret fordi noen av tuppene på begerkorallen manglet, og påpekte at det kunne vært løst med litt større avstand.

Fotokurs i Haugesund


I april deltok Knutsmoen på fotokurs med Lars Stenholt Kirkegaard fra Fotografit.eu i regi av Slettaa Dykkerklubb i Haugesund – og det synes han var lærerikt.

☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:


– Jeg er utrolig imponert over hvordan Lars stod på i timevis med stort engasjement for å hjelpe oss til å bli flinkere til å ta bilder. Jeg hadde stort utbytte av kurset, forteller han.

Selv om man allerede er en habil undervannsfotograf med flere års erfaring, slik som Knutsmoen, er det alltid noe å lære og ny inspirasjon å hente.

– Bildene til NM-kvaliken var allerede valgt ut og sendt inn, men jeg fikk flere gode idéer jeg kan prøve ut i finalen, sier Knutsmoen.

Nakensnegle

Nakensneglen heter Edmundsella pedata på latin. Foto: Tore Vidar Knutsmoen


Den vakre, lilla nakensneglen over ble fanget med makrolinsen under et treningsdykk på Tvistein utenfor Stavern, og fikk en 6. plass i NM-kvalifiseringen.

– Utrolige farger! Litt overarbeidet, her har man nok gått litt for langt i etterarbeidet, mente juryen.

Samarbeidsvillig hornkvabbe


– Jeg trente på makrobilder i Drøbaksundet, og fant en kjempefin hornkvabbe som jeg fikk i litt forskjellige positurer, forteller Knutsmoen.

Juryen belønnet bildet med en 7. plass, men var ikke helt fornøyd:

– Komposisjonen er litt for stram. Dette bildet trenger litt pusterom. Men et fint portrett, var kommentaren.

Hornkvabbe

En hornkvabbe lot seg fange på minnebrikken ved Oscarsborg. Foto: Tore Vidar Knutsmoen


Tore Vidar Knutsmoen legger flittig ut bilder på sosiale medier – gjerne flere ganger i uken. Sjekker du Facebook-siden hans finner du massevis av blinkskudd.

– Jeg synes det er viktig å ikke bare blåse bobler, men å ha et mål med dykkingen. Det er gøy å vise andre hvordan det ser ut under vann, enten de er dykkere eller landkrabber, sier han.

Han er også aktiv i Facebook-gruppen Undervannsfoto. Meld deg inn, så får du sjansen til å kommentere eller stille spørsmål når han legger ut noe.

Fiskestim

En vakker fiskestim på Gran Canaria. Foto: Tore Vidar Knutsmoen


Tore Vidar Knutsmoen røper at han ikke bare er glad i blekksprut og nakensnegler: Manetlopper, spesielt de man finner på blå brennmaneter, er også en favoritt.

– Jeg kan bruke et helt dykk på disse. En gang jeg var i Saltstraumen ble jeg liggende ved et bildekk på 3-4 metes dyp mens de andre dykket i strømmen, sier han med en latter.

LES OGSÅ
Hold orden på våtlinsene


For tiden fotograferer Knutsmoen mye med en 60 mm makrolinse og en Nauticam WL-1 vidvinkelforsats som gir mulighet til både makro og vidvinkel på samme dykk.

– Jeg dykker mye i Oslofjorden, og på grunn av sikten blir det mest makro. Men jeg liker vidvinkel også, og prøver å utnytte mulighetene, sier Knutsmoen.

Klaretjern

Vidvinkel i Klaretjern. Foto: Tore Vidar Knutsmoen


Selv om Knutsmoen er mest glad i makro, måtte det også leveres noen vidvinkelbilder i NM-kvalifiseringen – det skal være tre i hver kategori.

– Jeg dro til Klaretjern i Halden sammen med Heine Jensen. Der skal sikten være god, men det var den dessverre ikke da vi var på besøk, forteller han.

Bildet var Knutsmoens svakest plasserte i kvalifiseringen, men 11. plassen bidro likevel med verdifulle poeng i sammendraget.



Siden alle bildene hans kom høyt opp på listen ble poengsummen sammenlagt sterk nok til å stikke av med seieren i NM-kvalifiseringen.

Nå gleder Knutsmoen seg til finalen i NM i Undervannsfoto, som arrangeres av Ålesund Sportsdykkerklubb fra 1.–4. september. Det blir hans sjette finale.

– Jeg har ikke gjort det så bra i finalene før, men jeg jobber på. Ofte har jeg vært misfornøyd med egen innsats, men jeg er standhaftig, avslutter han.

Tore Vidar Knutsmoen Tore Vidar Knutsmoen Tore Vidar Knutsmoen
Drøbak Undervannsklubb, Sandefjord Dykkerklubb og Larvik Dykkerklubb

Dykket siden: 1982

UV-foto siden: 2002

Antall dykk: 3.500+

Sertifikat: CMAS**, PADI Nitrox, GUE Fundamentals (ready for tec)

Vidvinkel eller makro: Makro

Favorittmotiv: Nakensnegler og manetlopper

Favoritt dykkested: Rødehavet utenlands, men her hjemme er det «husrevet» mitt Tvistein

Ønskedrømmen: Hvithai i Sør-Afrika, eller Great Barrier Reef

Kamera + utstyr: Nikon Z 7 II i Nauticam UV-hus, Inon Z-240 blitser, snoot på stativ

Følg ham i sosiale medier!


Facebook
Instagram
YouTube




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta nitrox hos Halden Dykkersenter

    Sertifikatet PADI Enriched Air Diver og nitrox som pustegass gir deg lengre bunntid og bedre sikkerhetsmargin. Ta det populære kurset hos Halden Dykkersenter i april!
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS