Her er hummeren fredet i Oslo
For et år siden fredet Fiskeridirektoratet hummeren i Oslo. Fredningssonen er på 8,8 kvadratkilometer og dekker det indre havnebassenget samt deler av øyene.
Her er hummeren fredet i Oslo
Denne hummeren på Tjuvholmen går en tryggere fremtid i møte. Foto: Christian Skauge
HUMMER

Her er hummeren fredet i Oslo
For et år siden fredet Fiskeridirektoratet hummeren i Oslo. Fredningssonen er på 8,8 kvadratkilometer og dekker det indre havnebassenget samt deler av øyene.
  5. oktober 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Det er ganske unikt med et fredningsområde «midt inne i byen». Det kunne knapt vært mer sentralt plassert, sa seniorrådgiver Kari Grundvig i Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Fredningen ble innført 1. oktober 2022, og varer til og med 2027. Dermed har hummeren fått en etterlengtet friplass i Norges mest folkerike fjord, og bestanden kan ta seg opp.

Kart

Hummeren er fredet i det grå området. Fra tidligere er det et fredningsområde ved Nesoddtangen. Kart: Marinreparatørene


Ifølge Fiskeridirektoratet er det kommunene selv som skal ta initiativ til nye frednings­områder, og forslaget til fredningsområdet kom fra Oslo kommune.

– Det er altså en «bottom up» tilnærming. Lokale krefter arbeider frem forslagene og lokalpolitikerne stiller seg bak det før vi tar det over i vår forskriftsprosess, sier Grundvig.

LES OGSÅ
Denne teina er den store synderen


Fiskeridirektoratet hadde dialog med forslagsstillerne, organisasjoner og andre aktører, samt gjennomførte en høring før vedtaket om freding ble fattet.

– I Oslo har for eksempel Marinreparatørene vært inne i bildet og gjordt mye arbeid, sier Grundvig.

Lær mer om havets kardinal


I fredningsområdet er det forbudt å fiske med redskap som kan fange hummer, året rundt. Man kan fortsatt fiske med håndsnøre, fiske­stang og dorg.

Det er dermed forbudt å bruke teiner og ruser helt innerst i Oslofjorden. Dette bidrar også til å redusere spøkelsesfiske i området, som er bra både for hummer og andre dyr.Forskning viser at fredningsområdene gir flere og større hummer, med mer rogn – som igjen fører til større produksjon av egg og larver.

I tillegg til positive lokale effekter for hummer har studiene vist at også leppefisk og torsk har respondert positivt i fredningsområdene.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta dykkelappen hos OFDS før jul

    Dykking er en kjempespennende aktivitet, og ingenting er bedre enn å ha et dykkesertifikat i baklommen når du skal på vinterferie. Meld deg på – Oslofjorden Dykkesenter har et kurs på planen før jul.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Er du interessert i dykkehistorie?

    Norsk Dykkehistorisk Forening arbeider for at det som både er et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret og en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS