Et eksotisk dykkeeldorado
Salomonøyene i Stillehavet har en rik historie, massevis av vrak og et utrolig marint dyreliv. Det er en undervurdert destinasjon som byr på noe av den beste dykkingen i verden.
Et eksotisk dykkeeldorado
Foto: Matt Smith, via Bilikiki Cruises
DYKKEREISE

Et eksotisk dykkeeldorado
Salomonøyene i Stillehavet har en rik historie, massevis av vrak og et utrolig marint dyreliv. Det er en undervurdert destinasjon som byr på noe av den beste dykkingen i verden.
  Innhold i samarbeid med Dykkebazaar
For erfarne dykkere som søker nye utfordringer og eventyr, er Salomonøyene et must – spesielt for de som elsker vrakdykking.

Her finnes det en lang rekke spennende vrak fra andre verdenskrig. Hvis du tror du har sett det meste, er det kanskje på tide å reise til Salomonøyene.

Blacktip reef shark

Salomonøyene har over 50 arter haier og rokker. Foto: Matt Smith, via Bilikiki Cruises


Salomonøyene består av 992 øyer spredt over et enormt havområde, men kun 147 av disse er bebodd. For å nå de beste dykkestedene er en liveaboard det beste valget – men det finnes også landbaserte dykkemuligheter.

Øygruppen er relativt uberørt av innflytelse fra den vestlige verden, og regnes av mange som den beste øko-destinasjonen i Stillehavet.

Cowrie

Makrolivet er fargerikt og eksotisk. Foto: Jack & Sue Drafahl/Pexels.com


Over vann skinner solen mer enn 300 dager i året, og du møter en natur og kultur som er helt annerledes enn det du er vant til.

Under vann kan du oppleve store fiskestimer, haier, fantastisk makrodykking og et variert landskap, og sikten er krystallklar.





Men det er ikke bare bare fargerike koraller og et rikt og variert undervannsliv som lokker – dykkere kommer hit fra hele verden for å oppleve de mange vrakene.

Området mellom Papua Ny-Guinea og Salomonøyene hadde stor strategisk betydning under andre verdenskrig. Øyene var under britisk kontroll, men ble okkupert av japanske styrker da krigen brøt ut.

Korallrev

Fantastiske korallrev venter deg på Salomonøyene. Foto: Matt Smith, via Bilikiki Cruises


I august 1942 gikk amerikanerne i land på Tulagi og Guadalcanal. Etter blodige kamper hvor mer enn 36.000 japanske soldater ble drept tok de allierte kontroll over øygruppen et halvt år senere.

Ingen vet nøyaktig hvor mange vrak som finnes på Salomonøyene, og mange av dem er fortsatt uoppdaget. Det er som er sikkert, er at det er mange av dem!

Flyvrak

På Salomonøyene finnes det hundrevis av flyvrak – som denne japanske Kavanishi H6K flybåten. Foto: Peter Pinnock, via Bilikiki Cruises


Noen estimater antyder at det kan ligge så mye som 2.000 vrak på havbunnen. Mange av dem ligger imidlertid dypere enn 40 meter og egner seg bare for teknisk dykking.

Enten du vil se rust fra krigen, flotte korallrev eller fargerik makro – nedenfor finner du fire favoritter du må få med deg når du reiser til Salomonøyene.

Flasher wrasse

Paine's flasher wrasse (Paracheilinus paineorum). Foto: Rickard Zerpe (CC BY 2.0)


Iron Bottom Sound


Noen av de hardeste kampene under krigen fant sted i New Georgia Sound, hvor man finner Guadalcanal, Florida Island og Savo Island.

På bunnen ligger det mer enn 200 skipsvrak, 690 flyvrak og hundrevis av landingsfartøyer. Dette er verdens største samling av vrak fra krigen, og et mekka for vrakentusiaster.

Barracuda

En stim med barrakuda. Foto: Allison Vitsky Sallmon, via Bilikiki Cruises


Florida Island


Denne øya ligger ikke langt fra hovedstaden Honiara. Sammen med Tulagi er området kjent for mange vrak fra andre verdenskrig, som tiltrekker seg et yrende marint liv.

Florida Island byr på bra makrodykking, flotte undervannsformasjoner og kanaler med sandbunn og sjøgress, og er et samlingssted for en koloni med djevlerokker.

Eremittkreps

Koralleremittene har ikke sneglehus, men bor i huller i korallene. Foto: Jo O'Shea, via Bilikiki Cruises


Marovo-lagunen


Marovo ligger på østsiden av New Georgia Island og er verdens største saltvannslagune, beskyttet av to barriererev. Området skal være på høyde med Raja Ampat i Indonesia med tanke på artsvariasjon.

Kanalene som går inn og ut av lagunen er fulle av liv, og man finner både store rovfisk og spennende makro, lavaformasjoner, anemoner og gigantiske korallvifter.





Russell Island


Nordvest for Guadalcanal finner man fantastisk og variert dykking, og området besøkes av liveaboardene som går fra Honiara. Russel Island byr på kanaler og tunneler, mye rovfisk – og selvfølgelig krigsvrak.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS