Utdypingen i Raftsundet har startet
Kystverket har startet utdypnings­arbeid i Raftsundet i Lofoten. Det skal fjernes om lag 33.000 kubikkmeter masse, og to dykkesteder blir berørt.
Utdypingen i Raftsundet har startet
I fjor ble Småskallan og Molldøra utdypet – nå står Raftsundet for tur. Foto: Espen Mortensen, Kystverket
FARLED

Utdypingen i Raftsundet har startet
Kystverket har startet utdypnings­arbeid i Raftsundet i Lofoten. Det skal fjernes om lag 33.000 kubikkmeter masse, og to dykkesteder blir berørt.
  17. juni 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Utdypningen i Raftsundet omfatter i utgangs­punktet to mudringslokaliteter, Trangstømmen og Gunnarbåten like nord om Raftsundbrua.

– Anleggsarbeidet er ventet å være ferdig i løpet av august, skriver Kystverket i en pressemelding.

LES OGSÅ
Farleden i Molldøra er åpen igjen


Raftsundet er et populært dykkested, og både Trangstrømmen og Gunnarbåten besøkes av dykkere. Det er fare for at arbeidene kan ødelegge havbunnen i lang tid fremover.

Trangsundet er langt, og vil sannsynligvis bli mindre berørt med tanke på dykking i forhold til Gunnarbåten. Sistnevnte er holmen som ligger rett under broen helt nord i Raftsundet.

Raftsundet

Klikk på bildet for å se området i Google Maps.


Kystverket opplyser at det skal fjernes om lag 18.000 kubikkmeter morene og løsmasser i Trangsundet. Dette skal deponeres i sjøbunns­deponi i kort avstand fra utdypingsområdet.

Massene fra Gunnarbåten, om lag 15.000 kubikkmeter fjell iblandet noe løsmasser, skal i utgangspunktet benyttes til utvidelse av et industriområde i Stokmarknes.

SE VIDEO
Dykkelykke i Austerstraumen


Kystverket har imidlertid også søkt om tillatelse til å deponere massene i sjødeponi rett nord for Gunnarbåten som en reserve­løsning for å unngå stans i anleggsarbeidet.

– Arbeidet starter i Trangstrømmen, hvor det vil være minimum 70 meters seilingsbredde under hele anleggsperioden. Det er svært viktig at skipstrafikken viser hensyn, sier prosjektleder Magnus Rørvik i Kystverket.

12 tips til dykkeferie i Norge


Anleggsarbeidet i Raftsundet skal utføres av entreprenørselskapet Wasa Dredging. Grave­lekteren Hector og slepebåten Delfi kan nås på maritim VHF kanal 16 eller 72.

Raftsundet blir altså ikke stengt mens arbeidene pågår, men entreprenøren vil helt sikkert ikke ha dykkere i nærheten mens de holder på.Foruten eventuelle varige skader på havbunnen er det stor sjanse for at sikten kan bli dårlig i hele sundet i sommer og utover høsten.

Vraket av D/S Nordstjernen som ligger ved Seiholmen nord for utløpet av Raftsundet blir ikke direkte berørt, men det gjenstår å se hvor mye silt som eventuelt legger seg.

Opprinnelig publisert 09.06.2023ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta dykkelappen hos OFDS før jul

    Dykking er en kjempespennende aktivitet, og ingenting er bedre enn å ha et dykkesertifikat i baklommen når du skal på vinterferie. Meld deg på – Oslofjorden Dykkesenter har et kurs på planen før jul.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Er du interessert i dykkehistorie?

    Norsk Dykkehistorisk Forening arbeider for at det som både er et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret og en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS