Bardehvaler hører mer enn vi tror
De første vellykkede hørselstester på bardehvaler noen sinne ble gjennomført i Lofoten i juni. Forskerne er overrasket over resultatene.
Bardehvaler hører mer enn vi tror
En av hvalene som ble testet, med satellittmerking. Satellittsporing og dykkedata viser at hvalene som ble testet har det fint og har fortsatt vandringen. Foto: NMMF
HVAL

Bardehvaler hører mer enn vi tror
De første vellykkede hørselstester på bardehvaler noen sinne ble gjennomført i Lofoten i juni. Forskerne er overrasket over resultatene.
  30. desember 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Et internasjonalt vitenskapelig team som forsøker å kartlegge hørselsfølsomhetskurven (audiogrammet) hos bardehval har avsluttet sin tredje sesong i Norge.

– I år klarte forskerne for første gang å teste hørselen hos to vågehval. Dataene som samles inn skal brukes i arbeidet med å regulere menneskeskapt støy i havene, skriver Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

LES OGSÅ
Vågehvalkvoten økes i 2023


To unge vågehvalhunner ble testet, satellittmerket og sluppet fri. Hos den første hvalen målte teamet den auditive hjernestammeresponsen (ABR).

Denne testmetoden brukes også på mennesker, for å se om hjernen vår registrerer en lyd.

Vågehval døde i forskningsprosjekt


– Dette var et viktig skritt som gjorde at vi kunne finne passende innstillinger fremtidige hørselstester, forteller Dr. Dorian Houser fra National Marine Mammal Foundation.

Hos den andre hvalen tok teamet det et skritt videre og samlet inn både ABR og informasjon om hørselsfrekvensområdet.

LES OGSÅ
10 ting du ikke visste om hval


– Resultatene var overraskende. Vågehvalen hadde en mye høyere frekvensgrense for hørselen enn vi tidligere har antatt basert på øreanatomien og frekvensene i lydene de lager, forteller Dr. Petter Kvadsheim fra FFI.

– Dette betyr at de oppfatter mer av den menneskeskapte støyen enn vi tidligere har antatt, sier Kvadsheim.

Hvalkadaver drev i land


Hørselstesten ble utført på samme måte som regelmessig utføres hos delfiner og niser, ved bruk av overflatesensorer festet til huden med sugekopper.

– Satellittsporingen og dykkedata viser at hvalene oppfører seg normalt etter forsøkene, opplyser Lars Kleivane fra LKARTS-Norway, en av partnerne i prosjektet.

LES OGSÅ
NOAH vil verne vågehvalen


Årets forsøk ble avsluttet 30. juni. Forskerne håper å samle inn data fra flere hvaler neste sommer.

– Det er veldig tilfredsstillende å få bekreftet at metoden vår fungerer og at vi kan gjennomføre slike tester uten å stresse eller skade hvalen, sier Kvadsheim.

Vågehval frigjort i Troms


I tillegg til å teste hvalen, har forskerne trolig reddet et av individene fra en langsom og smertefull død. Den ene hvalen som ble testet hadde rester av fiskegarn surret rundt snuten.

– Taurestene hadde sittet der en stund, og hadde begynt å skjære seg inn i snuten. Det ble fjernet da testene ble gjennomført, og dette reddet sannsynligvis hvalen, mener Kvadsheim.Forskningsprosjektet for å kartlegge bardehvalenes hørsel ledes av National Marine Mammal Foundation (NMMF) og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Målet er å hente inn informasjon for å etablere vitenskapelig baserte retnings­linjer for støyeksponering av bardehval, slik at man kan beskytte hvalene mot menneskeskapt havstøy.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Kragerø

    Agder Dykkersenter inviterer alle som har lyst til å begynne å dykke til PADI Open Water Diver grunnkurs. Kurset holdes i Kragerø i juli.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS