Dykk med hai i Oslofjorden
En av de mest spennende tingene å lete etter i Oslofjorden er småflekket rødhai – og nå er det den beste tiden på året for å se den. Her får du tips til hvor du finner den!
Dykk med hai i Oslofjorden
Foto: Fredrik Myhre
HAIER

Dykk med hai i Oslofjorden
En av de mest spennende tingene å lete etter i Oslofjorden er småflekket rødhai – og nå er det den beste tiden på året for å se den. Her får du tips til hvor du finner den!
  1. desember 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Ifølge Store norske leksikon er småflekket rødhai (Scyliorhinus canicula) vanlig i Nord­sjøen, og forekommer mer tilfeldig i Skagerrak, Oslofjorden og Kattegat.

Innerst i Oslofjorden er den observert på begge sider av fjorden, men det er spesielt én plass som peker seg ut: Sjøstrand i Asker.

Den opptil en meter lange haien trives på sand- og mudderbunn, og den observeres jevnlig på Sjøstrand fra september og utover høsten.

Dykkere forteller at de har funnet haien på rundt 15 meters dyp omtrent 50–60 meter øst for brygga, mellom den indre og den ytre veggen som finnes på stedet.Småflekket rødhai dukker også iblant opp på Storsand på Hurumlandet, og vil man dykke på østsiden av fjorden kan Hvitsten og Kjøvangen være verdt et forsøk.

Det er naturligvis ikke bare i Oslofjorden man kan se småflekket rødhai – den finnes nord til Nordland. Et godt tips er å dykke inne i fjord­ene, gjerne på steder med mudrete bunn.

Småflekket rødhai

Haibabyer i Drøbak Akvarium. Foto: Christian Skauge


Haiene er mest aktive om natten, og jakter på krepsdyr, muslinger, blekksprut og småfisk. På dagtid ligger de ofte og hviler på bunnen på 15–20 meters dyp.

De kommer opp på grunt vann på denne tiden av året fordi det nærmer seg gytetid. Vanligvis holder de til på dypere vann, ned mot ca. 100 meter.

LES OGSÅ
Ni spennende fakta om haier


Småflekket rødhai har indre brefruktning, og legger et avlangt, gulbrunt egg som har festetråder i hvert av hjørnene. Disse brukes til å feste egget til alger på grunt vann.

Hvert egg inneholder en embryo og en plommesekk. De legges fra november til januar, og etter 5–11 måneder klekkes fiks ferdige småhaier klare for å finne mat.

Eggkapsler

Egg fra småflekket rødhai i Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Foto: Christian Skauge


På engelsk kalles de delvis gjennomsiktige eggene for «mermaid's purse», og iblant kan man finne dem ilanddrevet på stranden.

Risør Akvarium var de første i Norge til å fostre opp småflekket rødhai, og de har siden sendt småhaier til akvariene i Drøbak og Bergen.Du kan se observasjoner av småflekket rødhai (og alle mulige andre marine dyr) i artskartet på Artsdatabanken.no.

Når det blir mørkt om kvelden er det mye spennende å se under vann, ikke bare haier. Ta et dykk og opplev nattelivet!

Kilder: Hjelp Havets Haier, Store norske leksikon, Akvariet i BergenANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Spennede utdanning: Bli minedykker!

    Minedykkerkommandoen er spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre eksplosiver. Du kan søke selv om du ikke har avtjent førstegangstjenesten.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS