Vi feirer World Manta Day
World Manta Day markeres 17. september hvert år for å feire og skape oppmerksomhet rundt disse vakre og mystiske kjempene. Her får du 10 interessante fakta om manta.
Vi feirer World Manta Day
Foto: Christian Skauge
MANTA

Vi feirer World Manta Day
World Manta Day markeres 17. september hvert år for å feire og skape oppmerksomhet rundt disse vakre og mystiske kjempene. Her får du 10 interessante fakta om manta.
  17. september 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det er få ting som gjør dykkere mer oppspilt enn å se en enorm manta komme glidende inn på revet og sveve vektløs mens den blir renset av pussefisk.

De opptil sju meter brede rokkene er grasiøse og elegante, og vanligvis ikke redde for dykkere. Derfor kan man får noen fantastiske opplevelser.

Manta

En manta på en pussestasjon i Raja Ampat. Foto: Christian Skauge


Opphavet til navnet er en flere hundre år gammel spansk legende som forteller at fiskere ble skremt av et gigantisk havuhyre.

De mente det lignet på en kjempestor kappe – «manta» på spansk – som ville drukne dem hvis de falt i sjøen.

I slekt med haiene


Mantaene er bruskfisk som er i slekt med haier og andre rokker og skater. De utviklet seg til en egen gren for omkring fem millioner år siden.

Mantaen ble flyttet til slekten Mobula (djevlerokker) i 2017. Så fant forskerne ut at det faktisk var to arter, M. birostris og M. alfredi – pelagisk manta og revmanta.

Kolossale rokker


Den pelagiske mantaen er den største av artene og kan bli opptil sju meter bred. Den mer vanlige revmantaen blir opptil fem meter.

De andre artene djevlerokker er mindre, og varierer vanligvis i størrelse fra to til snaut fire meter i vingespenn.Spiser bare smådyr


Til tross for den enorme størrelsen lever mantaen av plankton og småfisk som de filtrerer fra vannmassene i overflaten.

Mantaen kan veie opptil to tonn, og spiser omtrent 15% av sin egen vekt hver uke. Det kan utgjøre så mye som 20 millioner planktonpartikler.

Unikt mønster


Mantaene har et unikt mønster av flekker på undersiden. Dette kan brukes for å identifisere invider, akkurat som et fingeravtrykk.

Dette gjør det enklere for forskerne å finne ut mer om hvordan mantaene vandrer, formerer seg og tar til seg næring.

Manta og hammerhai kan bli utryddet


Langsom reproduksjon


Mantaer føder én levende unge etter å ha gått drektige i 12 måneder. De får vanligvis unger hvert 2–5 år, og er kjønnsmodne i ca. 30 år.

Okinawa Churaumi Aquarium i Japan var de første som klarte å få mantaer til å formere seg i fangenskap. Den første babyen kom i 2007, men døde etter bare fem dager.

Smart og sosial


Mantaen har en av de største hjernene i fiskeriket, målt i forhold til kroppsvekten. De er både nysgjerrige og har komplekse sosiale relasjoner til andre mantaer.

Som delfinene er de intelligente og har kollektiv adferd. De spiser gjerne i flokk, og leker med hverandre og kopierer hverandres bevegelser.

Manta

Snorkling med manta på Maldivene. Foto: Sebastian Pena Lambarri, Unsplash


Harmløse kjemper


Selv om de er store er mantaene helt harmløse. De mangler den giftige piggen på halen som man finner hos pilrokker, og har bare bittesmå tenner.

Likevel skal man holde litt avstand så man ikke får seg en kilevink dersom mantaen blir skremt og plutselig slår med vingene.

Noen mantaer er svarte


Mantaene finnes i tropiske og subtropiske farvann. Revmantaen er den vanligste i det Indopasifiske området, mens den pelagiske mantaen finnes rundt hele kloden.

Noen mantaer er svarte, såkalt melanisme. Forskning har vist at dette gjelder ca. 40% av revmantaene i Raja Ampat, og 16% av de pelagiske mantaene i Ecuador.

Manta

Foto: Christian Skauge


Et tveegget sverd


Dykking og snorkling med mantaer er svært populært, og turisme er viktig for å skape oppmerksomhet og bidra til å skaffe midler til forskning.

Samtidig kan turismen føre til at mantaene blir stresset eller skadd. Derfor er det viktig at dykkere og dykkeoperatører vet hvordan de skal forholde seg til rokkene.

Utrydningstruet


Mantaene vikler seg lett inn i garn og liner, og dør som bifangst. Det foregår også ulovlig fiske, mye fordi gjelleplatene brukes i tradisjonell kinesisk medisin.

Uregulert og turisme og fiske kan skremme mantaene bort fra stedene de spiser, og klimaendringene kan føre til endringer i mengden zooplankton.Den beste sjansen for å se manta er på pussestasjonene der rokkene kommer inn på revet for å la seg pleie av pussefisk.

Blant de beste stedene å se manta finner man Hawaii, Maldivene, Raja Ampat, Socorro, Cocos Island, Ecuador, Thailand, Australia, Mikronesia og Ishigaki i Japan.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann på en uke.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS