Åtte nye fredningsområder
Fiskeridirektoratet har vedtatt å opprette åtte nye fredningsområder for hummer i Sør-Norge. Fredningen i de nye områdene gjelder fra og med 1. oktober.
Åtte nye fredningsområder
Foto: Øystein Paulsen, Havforskningsinstituttet (CC BY-SA 4.0)
HUMMER

Åtte nye fredningsområder
Fiskeridirektoratet har vedtatt å opprette åtte nye fredningsområder for hummer i Sør-Norge. Fredningen i de nye områdene gjelder fra og med 1. oktober.
  8. oktober 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Fiske med andre redskaper enn håndsnøre, juksa, dorg og snurrevad vil være forbudt i disse områdene, opplyser Fiskeridirektoratet.

Det opprettes ett nytt fredningsområde i Bærum, fire områder i Larvik og tre i Stavanger. Alle områdene finnes i «Fritidsfiskeappen» og i Fiskeridirektoratets kartverktøy.

Nå skal 400.000 hummer bøte med livet


– Opprettelse av slike fredningsområder for hummer har vist seg å ha god effekt, sier direktør Jon-Erik Henriksen i forvaltnings­divisjonen i Fiskeridirektoratet.

Havforskningsinstituttet har fulgt med på utviklingen siden 2004, og i områder som har vært stengt for fiske med teiner, ruser og garn vokser hummer­bestanden og reproduksjonen har tatt seg opp.

LES OGSÅ
Her er hummeren fredet i Oslo


I Bærum kommune vil det fra og med 1. oktober kun være tillatt å bruke håndsnøre, juksa, snurrevad eller dorg i det nye området ved Gåsøya.

I Larvik kommune er det opprettet fire nye områder som stenges for alle andre redskaper enn håndsnøre, dorg, juksa og snurrevad. Disse områdene er i indre Larviksfjorden, ved Malm­øya, Hetta og Kjørtingen.

Hummer: Ned 92 prosent på 90 år


I Stavanger kommune er fire områder vurdert og tre av disse vil nå være stengt for fiske etter hummer med samme kriterier som de andre.

Områdene hvor det nå innføres redskaps­begrensninger er ved Vignesholmane, ved Mortavika, og ved Stavanger og Hundvåg.Det er nå etablert nesten 60 fredningsområder for hummer av varierende størrelse i Oslofjorden, langs kysten og i fjorder på Vestlandet.

I disse områdene er hummeren fredet hele året, også i hummersesongen som starter 1. oktober.

Hummeren vokser raskere i reservat


– Selv om vi nå begynner å få ganske mange fredningsområder for hummer, spesielt i Oslofjorden, på Skagerrakkysten og i Vestland fylke, ønsker Fiskeri­direktoratet flere områder, sier Henriksen.

Han legger til at kommuner med hummer­bestander selv må foreslå områder, og peker på at det for eksempel ikke er noen nord for Sognefjorden ennå.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta dykkelappen hos OFDS før jul

    Dykking er en kjempespennende aktivitet, og ingenting er bedre enn å ha et dykkesertifikat i baklommen når du skal på vinterferie. Meld deg på – Oslofjorden Dykkesenter har et kurs på planen før jul.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Er du interessert i dykkehistorie?

    Norsk Dykkehistorisk Forening arbeider for at det som både er et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret og en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS