Kan man dykke i skipstunnelen?
Stad skipstunnel er mange år unna å være ferdig, hvis prosjektet i det hele tatt gjennomføres. Som dykker tenker man naturligvis det åpenbare – blir det et spennende dykkemål?
Kan man dykke i skipstunnelen?
Illustrasjon: Kystverket/Snøhetta
DYKKEMÅL?

Kan man dykke i skipstunnelen?
Stad skipstunnel er mange år unna å være ferdig, hvis prosjektet i det hele tatt gjennomføres. Som dykker tenker man naturligvis det åpenbare – blir det et spennende dykkemål?
  16. april 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
I fjor høst annonserte regjeringen at byggingen av den 1,7 kilometer lange, 37 meter høye og 36 meter brede skipstunnelen på Stad skal legges på anbud.

Det er likevel lenge til arbeidet eventuelt kan starte, og enda lenger til tunnelen kan ta imot sitt første skip. Byggingen er beregnet til å ta 4–6 år.

Stad skipstunnel

Tunnelen blir 12 meter dyp, og dermed kan man i teorien dykke der. Grafikk: Kystverket/Appex


– Om man får byggestart tidlig i 2025, kan kanskje skipstunnelen stå ferdig rundt 2030, skriver Kystverket.

Mange spør seg om det i det hele tatt er nødvendig å bygge tunnelen, og flere rederier – blant annet Hurtigruten – har sagt at de ikke kommer til å bruke snarveien gjennom fjellet ved Selje.

LES OGSÅ
Bevilger 2,3 milliarder til skipstunnel


Dykkere er mindre opptatt av hvor skipene seiler, og mer opptatt av om det blir mulig å dykke i den 12 meter dype tunnelen når den står ferdig. Og vil det være noe å se på bunnen?

Selv om man i teorien kan dykke er nok sjansen dessverre forsvinnende liten i praksis – og det vil høyst sannsynlig være forbudt.





Ifølge anslagene blir tunnelen ganske travel. Det er 50–100 stormdøgn i året ved Stad, og det er beregnet at 10–12 skip skal passere i døgnet. På det meste kan det bli snakk om opptil fem i timen, og da er det ikke mulig å dykke.

Fritidsbåter kan heller ikke bruke tunnelen, utenom til fastsatte tider. Det er altså mye som taler for at det ikke blir en populær dykkeplass.

LES OGSÅ
Anbefaler tiltak i skipstunnelen


Det vil være mørkt i tunnelen store deler av tiden, og det vil ta tid før det blir noe særlig marint liv å snakke om på bunnen, utenom ved åpningene.

Det marine livet klarer seg riktignok helt utmerket under mørketiden lengst nord i landet, så mangel på lys er kanskje ingen hindring.

Stad skipstunnel

Tunnelen får anseelige dimensjoner. Illustrasjon: Kystverket/Snøhetta/Plomp


Tunnelen vil knytte sammen to fjorder som i dag er adskilt fra hverandre. Vil det få konsekvenser for det marine livet? Blir tunnelen også en snarvei for fremmede arter, som kanskje ellers ikke ville klare å runde Stad?

Havforskningsinstituttet har uttrykt bekymring for dette, og anbefaler at det settes inn flere tiltak for å redusere vannutvekslingen i tunnelen.



Bare tiden vil vise hvordan Stad skipstunnel vil påvirke det marine livet, og hvor langt innover det eventuelt vil være noe å se på på bunnen. Selv om det neppe blir lov, ville det jo vært et spennede dykk!

Kanskje kan noen sette en spektakulær verdensrekord ved å skutre gjennom tunnelen. Turen burde ikke ta mer enn ca. en halvtime – hvis Kystverket gir klarsignal.






ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Webinar om fridykking på onsdag

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du vil ta med familien på spennende opplevelser i vannet til sommeren? Nå får du et gratis grunnkurs hos Frivannsliv.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS