Silfra holder åpent som normalt
Det er for tiden stor seismisk aktivitet på Island. Det har vært tusenvis av jordskjelv, og et vulkanutbrudd på Reykjanes-halvøya kan være nært forestående.
Silfra holder åpent som normalt
Mellom to kontinenter i Silfra. Foto: © Christian Skauge
DYKKEMÅL

Silfra holder åpent som normalt
Det er for tiden stor seismisk aktivitet på Island. Det har vært tusenvis av jordskjelv, og et vulkanutbrudd på Reykjanes-halvøya kan være nært forestående.
  13. november 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
De 2.500 innbyggerne i Grindavik utenfor Reykjavik er evakuert, og en rekke medier meldte nylig at turistattraksjonen Blå Lagune har stengt.

Dette har fått mange dykkere til å lure på om Silfra også vil stenge, og hva jord­skjelvene og et eventuelt vulkanutbrudd kan gjøre med den verdensberømte sprekken mellom de tektoniske platene på Island.

Seismisk aktivitet

Seismisk aktivitet på Island de siste timene. Silfra og Thingvellir ligger utenfor den mest aktive sonen. Kart: Vafri.is


Vi tok kontakt med PADI-senteret DIVE.IS for å høre hvordan situasjonen er, og fikk svar fra dem nå i ettermiddag:

– Silfra ligger omtrent 100 kilometer fra området der det er seismisk aktivitet og et mulig forstående vulkanutbrudd, forteller de i en e-post til Dykking.Senteret opplyser turene til Silfra går som normalt, og at de tidligere utbruddene og jordskjelvene ikke har hatt noen innvirkning på dette.

– I øyeblikket er det ingen grunn til bekymring i forhold til å dykke eller snorkle i Silfra. Vi vil naturligvis informere våre kunder umiddelbart dersom dette endrer seg, skriver de.

Silfra og de andre sprekkene i Thingvellir åpnet i hovedsak opp etter et jordskjelv i 1789, og er et av verdens mest spektakulære dykkesteder.

Over 50.000 besøkende kommer årlig til Silfra for å dykke eller snorkle mellom de tektoniske platene i de nordamerikanske og eurasiske kontinentene.

LES OGSÅ
Advarer vrakdykkere på Island


Det klare vannet holder 2–4°C, og kommer fra isbreen Langjökull. Vannet filtreres gjennom lavastein og sikten kan ifølge enkelte kilder være opptil 100 meter.

Formasjonene under vann er spektakulære, og kombinert med den gode sikten er det et fantastisk dykk med svært gode fotomuligheter.

Silfra

Også området utenfor selve sprekken er spektakulært. Foto: Christian Skauge


Silfrasprekken blir ca. 2 cm større hvert år fordi de tektoniske platene driver fra hverandre. Rundt hvert tiende år fører dette til kraftige jordskjelv.

Undervannslandskapet i Silfra har endret seg mange ganger på grunn av dette i årenes løp. Steiner faller ned og lager tunneller og huler og dybden endrer seg, skriver Silfra.org.

Opprinnelig publisert 11.11.2023ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS