Ikke så uvanlig likevel?
Etter at det ble gjort en håndfull funn av sjøhester i fjor høst blir det spennende å se om de dukker opp også i år. Mange har meldt fra om tidligere observasjoner, så kanskje er de ikke så uvanlige likevel?
Ikke så uvanlig likevel?
Etter at det ble gjort en håndfull funn av sjøhester i fjor høst blir det spennende å se om de dukker opp også i år. Mange har meldt fra om tidligere observasjoner, så kanskje er de ikke så uvanlige likevel?
12. oktober 2024
Han forteller til Dykking at han så dem helt inne ved land, bare 30–40 cm under overflaten – ikke stedet man typisk oppsøker med dykkemasken på.
Første bilder av sjøhest i Norge
I desember 2023 fikk vi endelig se de første undervannsbildene av sjøhest i Norge, da Felicia Ulltin fant og fotograferte et eksemplar i Øygarden:
– Jeg trodde ikke mine egne øyne, sa hun til Dykking. Funnet fikk stor oppmerksomhet mediene, og saken har blitt lest over 5.000 ganger på Dykking.no.
SE VIDEO
Sjøhesten føder 2.000 babyer
Men hun er ikke den eneste som har sett sjøhest. En leser forteller om to observasjoner utenfor Kragerø i en e-post til Dykking:
– Jeg har sett sjøhest ved to anledninger på 90-tallet ved Stråholmen i Kragerø. Jeg var ikke klar over at den ikke fantes i Norge, men tenkte det sikkert var sjeldent siden jeg ikke har sett det før eller siden, skriver han.
Fant sjøhest på Sørlandet
Også i Løkabukta på Bremsnes utenfor Kristiansund ble det observert sjøhest på 90-tallet. En innsender på Dugnad for Havet forteller om en spesiell opplevelse:
– Jeg drev med fridykking og lå lenge og betraktet en sjøhest på grunt vann, i tangbeltet nærmest helt opp i fjæresteinene. Dette skjedde rundt 1990, skriver vedkommende.
LES OGSÅ
Meld fra om uvanlige fiskearter
Sjøhestene som ble funnet på Hvaler og utenfor Farsund i november er etter forskernes mening to forskjellige arter – kortsnutet og langsnutet sjøhest.
Ifølge Havforskningsinstituttet er dette de første bekreftede funnene i Norge på 350 år. Det betyr ikke at ingen har sett dem i mellomtiden – men det kreves litt mer for at det skal kunne regnes som en offisiell observasjon.
Når det er gjort et funn må forskerne dokumentere det vitenskapelig. Helst må de ha et innsamlet eksemplar, men minimum et godt bilde.
Derfor er det forskjell på en tilfeldlig observasjon og et funn som er vitenskapelig dokumentert og tatt vare på i samlingen hos et museum eller universitet.
LES OGSÅ
Seksåring fant sjøhest i Sverige
I februar gjorde en isfisker i Telemark en utrolig oppdagelse da han fikk en torsk som gulpet opp sitt siste, eksotiske måltid – en sjøhest.
I desember reddet en observant turgåer livet på en sjøhest som hadde drevet i land på Jæren. Etter å ha blitt fotografert ble den sluppet ut i vannet igjen.
Sulten torsk slukte sjøhest!
Hvis man finner sjøhest eller noe annet noe uvanlig er det viktig å melde fra, slik at forskerne får bedre oversikt over hva som finnes langs kysten.
– Eg var ikkje klar over at sjøhestar ikkje er registrerte i Noreg, og tenkte ikkje det var så spesielt før eg nemnde det for far min. Han blei heilt i ekstase, fortalte Tonje Dommersnes fra Stavanger til Haugesunds Avis i 2014.
Observasjonen ble vurdert som troverdig av Anders Jelmert på Havforskningsinstituttet, men den hadde dessverre liten vitenskapelig verdi uten et bilde.
I desember 2020 fant Sveinung Hegdal en død sjøhest på stranden utenfor Egersund, og det samme gjorde åtte år gamle Stine Sofie Næss Nordgård på Inderøy i Trøndelag i 2019.
Sjøhest har også blitt funnet i Norge i tidligere tider. I 1752 klassifiserte biskop Erik Pontoppidan arten som et insekt i sitt verk «Forsøg paa Norges Naturlige Historie».
Det blir spennende å se om observasjonene i fjor høst var et særtilfelle, eller om sjøhestene faktisk lever og trives i norske farvann.
Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter. Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!
Les mer på www.dugnadforhavet.no