Sjøhest – ikke så uvanlig likevel?
Etter at det nylig ble funnet to sjøhester i Norge er det flere som har meldt fra om observa­sjoner de har gjort tidligere. Kanskje er ikke sjøhest så uvanlig som man har trodd likevel?
Sjøhest – ikke så uvanlig likevel?
Langsnutet sjøhest, Hippocampus guttulatus. Foto: Prilfish, Flickr (CC BY 2.0)
SJELDNE GJESTER

Sjøhest – ikke så uvanlig likevel?
Etter at det nylig ble funnet to sjøhester i Norge er det flere som har meldt fra om observa­sjoner de har gjort tidligere. Kanskje er ikke sjøhest så uvanlig som man har trodd likevel?
  10. desember 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Det var ingen som fortalte meg sommaren 1980 at sjøhesten ikkje eksisterte i Noreg. Eg fekk auga på fleire eksemplar i ei lita «innhegning» inntil ein bergskrent attmed ei brygge på Moster, skriver Tore Kvinlaug på Facebook.

Han forteller til Dykking at han så dem helt inne ved land, bare 30–40 cm under overflaten – ikke stedet man typisk oppsøker med dykkemasken på.

Langsnutet sjøhest

Denne sjøhesten ble funnet utenfor Farsund. Foto: Innsender/Dugnad for Havet (CC BY-SA 4.0)


Tore Kvinlaug er ikke den eneste som har sett sjøhest. En annen leser forteller om to observasjoner utenfor Kragerø i en e-post til Dykking:

– Jeg har sett sjøhest ved to anledninger på 90-tallet ved Stråholmen i Kragerø. Jeg var ikke klar over at den ikke fantes i Norge, men tenkte det sikkert var sjeldent siden jeg ikke har sett det før eller siden, skriver han.

LES OGSÅ
Har du sett sjøhest i Norge?


Også i Løkabukta på Bremsnes utenfor Kristiansund ble det observert sjøhest på 90-tallet. En innsender på Dugnad for Havet forteller om en spesiell opplevelse:

– Jeg drev med fridykking og lå lenge og betraktet en sjøhest på grunt vann, i tangbeltet nærmest helt opp i fjæresteinene. Dette skjedde rundt 1990, skriver vedkommende.

Fant sjøhest på Sørlandet


Sjøhestene som ble funnet på Hvaler og utenfor Farsund i november er etter forskernes mening av to forskjellige arter – kortsnutet og langsnutet sjøhest.

Ifølge Havforskningsinstituttet er dette de første bekreftede funnene i Norge på 350 år. Det betyr ikke at ingen har sett dem i mellomtiden – men det kreves litt mer for at det skal kunne regnes som en offisiell observasjon.

LES OGSÅ
Seksåring fant sjøhest i Sverige


Når det er gjort et funn må forskerne dokumentere det vitenskapelig. Helst må de ha et innsamlet eksemplar, men minimum et godt bilde.

Derfor er det forskjell på en tilfeldlig observasjon og et funn som er vitenskapelig dokumentert og tatt vare på i samlingen hos et museum eller universitet.

Har du sett en uvanlig fisk?


Hvis man se noe uvanlig er det også viktig å melde fra, slik at forskerne får bedre oversikt over hva som finnes langs kysten.

– Eg var ikkje klar over at sjøhestar ikkje er registrerte i Noreg, og tenkte ikkje det var så spesielt før eg nemnde det for far min. Han blei heilt i ekstase, fortalte Tonje Dommersnes fra Stavanger til Haugesunds Avis i 2014.

LES OGSÅ
Se sjøhesten føde 2.000 babyer


Observasjonen ble vurdert som troverdig av Anders Jelmert på Havforsknings­instituttet, men den hadde dessverre liten vitenskapelig verdi uten et bilde.

Sveinung Hegdal fant en død sjøhest på stranden utenfor Egersund sammen med barna, og det samme gjorde åtte år gamle Stine Sofie Næss Nordgård på Inderøy i Trøndelag i 2019.

Pontoppidan

Illustrasjon av sjøhest fra Erik Pontoppidans bøker.


Sjøhest har også blitt funnet i Norge i tidligere tider. Biskop Erik Pontoppidan beskrev arten i sitt verk «Forsøg paa Norges Naturlige Historie» fra 1752.

Han klassifiserte den merkelige skapningen som et marint insekt, og kunne fortelle at den undertiden ble funnet både på Vestlandet og i Nord-Norge.Det er bare å holde øynene åpne når man dykker. Vi venter fortsatt på de første undervannsbildene av sjøhest – skjønt vi blir ikke overrasket om det viser seg at noen har et liggende!

Finner man sjøhest eller noe uvanlig ber forskerne om man melder fra på Dugnad for Havet. Kanskje det er en art som offisielt ikke finnes i Norge?


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Spennede utdanning: Bli minedykker!

    Minedykkerkommandoen er spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre eksplosiver. Du kan søke selv om du ikke har avtjent førstegangstjenesten.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS