Fant ikke havnespy i Oslofjorden
Fremmedarten havnespy ser forløpig ikke ut til å ha spredd seg fra Koster i Sverige til Oslofjorden, viser nye dykkeundersøkelser.
Fant ikke havnespy i Oslofjorden
Havnespy på Vestlandet. Foto: Rudolf Svensen
FREMMEDE ARTER

Fant ikke havnespy i Oslofjorden
Fremmedarten havnespy ser forløpig ikke ut til å ha spredd seg fra Koster i Sverige til Oslofjorden, viser nye dykkeundersøkelser.
  25. februar 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Frykten for å få havnespy inn i Oslofjorden er reell, sier fungerende direktør i Miljødirektoratet, Torfinn Sørensen i en pressemelding.

Oslofjorden er sammen med Vestlandet det området i Norge med størst skipstrafikk fra utenlandske havner, i tillegg til mange fritidsbåter.

LES OGSÅ
Slik vil de drepe havnespy


Ved hjelp av lokale dykkeklubber har Oslofjordens friluftsråds prosjekt «Se opp for havnespy i Oslofjorden» gjort søk etter havnespy i Ytre Hvaler og Fredrikstad, som er de nærmeste områdene til Koster.

– Vi er glade for at havnespy foreløpig ikke er funnet i fjorden, sier Sørensen. Prosjektet får økonomisk støtte fra blant annet Miljødirektoratet.

Setter inn dykkere mot havnespy


– Vi kan ikke slå fast at havnespy ikke har kommet til Oslofjorden, men undersøkelsene gir god grunn til å tro det, legger Sørensen til.

Miljødirektoratet håper å kunne sette i gang flere undersøkelser av havner i Oslofjorden allerede i år, der både havnespy og andre fremmede arter vil bli kartlagt.

LES OGSÅ
Kan invadere Oslofjorden


Havnespy kommer opprinnelig fra Japan, og sprer seg med skips- og båttrafikk, teiner og annet fiskeutstyr.

Arten legger seg som store teppet på havbunnen, og fortrenger alle andre arter. Dette kan få store konsekvenser for økologien og naturmangfoldet i norske havområder.

Slik kjenner du igjen havnespy


Selv om den største risikoen for spredning av havnespy er knyttet til kommersiell skipstrafikk, kan også fritidsbåter spre fremmedarten.

Tidligere har ballastvann på større skip bidratt til å spre fremmede arter, men dette blir nå regulert internasjonalt og har gitt positive resultater.Det foregår også arbeid for å sikre rutiner som skal gjøre at fremmede arter ikke sprer seg ved at de fester seg på skroget på skip.

Også eiere av fritidsbåter er viktige i kampen mot havnespy, og Miljødirektoratet oppfordrer båteiere til å være oppmerksomme på havnespy og ta sine forholdsregler.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS