Omfattende kartlegging av havnespy
Først fikk havforskerne positive miljø-DNA-prøver på Bryggen i Bergen. Da de gikk ned med ROV, fant de ingenting. Bergenserne kan likevel ikke puste lettet ut.
Omfattende kartlegging av havnespy
Havforskerne har undersøkt en rekke kaier i Bergen kommune med ROV for å se om det er dannet seg kolonier med havnespy. Foto: Børge Alfstad, Havforskningsinstituttet
FREMMEDE ARTER

Omfattende kartlegging av havnespy
Først fikk havforskerne positive miljø-DNA-prøver på Bryggen i Bergen. Da de gikk ned med ROV, fant de ingenting. Bergenserne kan likevel ikke puste lettet ut.
  Av Christine Fagerbakke, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Som en del av en stor havnespy-kartlegging i Bergen, har havforskere undersøkt en sammenhengende strekning fra Eidsvåg i til Laksevågpynten, alle kommunale kaier og en del småbåthavner i Bergen kommune.

Flere av disse kaiene har fått positive miljø-DNA-prøver, men da forskerne sjekket med video, fant de ikke havnespy.

Kampen mot havnespy fortsetter


– Dette kan være falske positiver, men det kan også bety at det finnes små kolonier som vi ikke kan se, eller at det fantes havnespylarver i vannet da vi tok prøvene, sier forsker Vivian Husa.

I Bergen kommune ble det i 2023 undersøkt et tett nett av stasjoner, i det som er landets største kartlegging av havnespy.

LES OGSÅ
DNA fra havnespy funnet i Bergen


Ved hjelp av en kombinasjon av både miljø-DNA-prøver og visuell kartlegging med video, skulle kommunen få svar på om det faktisk var kommet havnespy til Bergen. Det er det ikke.

– Det vi kan si med sikkerhet er at det ikke er etablert store kolonier eller tette matter på noen av lokalitetene, sier Husa.

Slik vil de drepe havnespy


– Erfaringene våre fra Haugesund og Florø tilsier at ROV-undersøkelser under og langs kaier gir et godt bilde av utbredelsen av arten, legger hun til.

På andre siden av fjorden, ved Hanøytangen verft på Askøy, ble havnespy registrert i 2021. Siden den gang har det spredd seg til områder vest, sør og nord for verftet.

LES OGSÅ
Vil overvåke 34 risikohavner


– Spredning av larver fra kolonier på Askøy og mulige kolonier på Sotra kan med tiden føre til at havnespy etablerer seg i Bergen vest.

– Men det er størst sannsynlighet for at etablering av havnespy i Bergen kommune vil skje via kolonier som vokser på skipsskrog, sier Husa.

Dette er forskjellen på havnespy og svamp


Det er også gjennomført en analyse av hvilke kaier i Bergen kommune som har størst risiko for at havnespy skal etablere seg. Det vil si at de kommer fra en havn i utlandet eller en havn i Norge med etablert havnespy.

Det er en rekke kommunale kaier som ikke har noen anløp med risikofartøy, mens kaier i Bergen sentrum mottar flest slike anløp.

 
Annonse:


Husa anbefaler derfor å følge opp områdene som som mottar mange slike risikoanløp eller har fått positive eller usikre miljø-DNA prøver i denne undersøkelsen.

– Vi vet at om koloniene er små nå, vil de vokse seg store til sommeren, sier Husa.







ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta dykkelappen hos OFDS neste uke

    Dykking er en kjempespennende aktivitet, og ingenting gjør ferien bedre enn å ha et dykkesertifikat i baklommen. Oslofjorden Dykkesenter holder kurs neste uke.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden i mai

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann i løpet av noen dager!
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS