Fant heksekrabbe på grunna
En innsender på Dugnad for Havet forteller om funn av en uvanlig utseende krabbe på bare 1,5 meters dyp i Storfjorden i Ålesund kommune.
Fant heksekrabbe på grunna
MARINBIOLOGI

Fant heksekrabbe på grunna
En innsender på Dugnad for Havet forteller om funn av en uvanlig utseende krabbe på bare 1,5 meters dyp i Storfjorden i Ålesund kommune.
  14. mars 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Den liknar ikkje heilt trollkrabbe, som er det mest sannsynlege, skriver innsenderen på Dugnad for Havet, og har lagt ved tre bilder.

Vedkommende forteller at lengden var ca. 40 cm inkludert bein, og den ble funnet på Emblem ikke langt fra Magerholm.

Heksekrabbe



Rupert Wienerroither fra Havforsknings­instituttet har svart på henvendelsen, og kan fortelle hvilken art innsenderen har funnet:

– Dette er en heksekrabbe. Det bakerste beinparet er mindre enn de andre og peker oppover. Hos trollkrabbe er de enda mindre og skjult under bakkroppen, skriver han.

LES OGSÅ
Hvem vinner krabbekrigen?


Han forteller også at kroppen i tillegg er mer firkantet eller sylindrisk enn hos trollkrabbe. Heksekrabben finnes fra Norge til Sør-Afrika og blir opptil 21,5 cm bred over skallet.

– Dette er egentlig en dypvannsart som oftest forekommer mellom 80–350 meter dyp, men den har blitt observert både grunnere og dypere, skriver Wienerroither.





Heksekrabben (Paromola cuvieri) bruker ofte det bakerste beinparet til å bære en svamp eller en korall, som tjener som beskyttelse.

Som videoen over viser kan den også bruke en bit plast til dette formålet – dette er dessverre et problem også på store havdyp.



Artsdatabanken.no er det registrert 15–20 observasjoner av heksekrabbe, for det meste ute i havet – men arten er også tidligere funnet i Storfjorden i Ålesund.

– Det har vært antatt at arten ikke reproduserer i norske farvann, men økt hyppighet av funn kan tyde på at den nå er etablert med bestand i Norge, skriver de.


Nye Dugnad for Havet
Har du funnet maneter, krabber eller andre krepsdyr? Da kan du registrere dem i den nye versjonen av Dugnad for havet!

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer: www.nye.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Deep Diver i Halden

    Lurer du på hva som finnes nede i dypet? Da er kanskje emnekurset PADI Deep Diver noe for deg! Nå kan du lære dypere dykking på en trygg måte hos Halden Dykkersenter.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Kom i gang igjen med et gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS