Earth Day 2024: Planet vs. Plastics
Temaet for årets Earth Day er «Planet vs. Plastics», og fokuset er på plastforurensning. Målet er å redusere mengden plast som produseres med 60% innen 2040.
Earth Day 2024: Planet vs. Plastics
Illustrasjonen er lagd med et AI-verktøy fra Wepik.com
MILJØ

Earth Day 2024: Planet vs. Plastics
Temaet for årets Earth Day er «Planet vs. Plastics», og fokuset er på plastforurensning. Målet er å redusere mengden plast som produseres med 60% innen 2040.
  22. april 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
På samme måte som klimaendringene, påvirker plastsøppel hver eneste avkrok på kloden. Det forurenser på land, i luften og i havet. Fra krybbe til grav får vi i oss plast når vi spiser og puster.

Forskere tror at mikroplast i kroppene våre kan være årsaken til kreft og autisme, Alzheimers, fødselsdefekter og redusert fertilitet.





Det er derfor «Planet vs. Plastics» er valgt som tema for Earth Day 2024. De oppfordrer alle til å delta i kampen mot plast, og kreve en 60% reduksjon i plastproduksjonen innen 2040.

Fra 23.–29. april holdes fjerde runde av forhandlingene om en global plastavtale i Ottawa i Canada. Det er viktigere enn noensinne å få dette på plass – og hele 85% av de spurte i en ny undersøkelse støtter et globalt forbud mot engangsplast.

PODCAST
Hva kan gjøres med plast i havet?


Det er lett å bli overveldet av nyheter om farene med mikroplast og plastforurensning. Hva kan vel vi vanlige dødelige gjøre med det?

Det viktigste vi som dykkere kan gjøre er å fjerne plastsøppel fra havbunnen. Da kan vi hindre at den blir til mikroplast, som mennesker og dyr får i seg.





Plastavfall dreper tusenvis av havpattedyr, skilpadder, haier, sjøfugl og andre dyr. Mistede og forlatte fiskeredskaper tar livet av utallige krabber, hummer og fisk.

Man finner plast på de største havdypene, i Arktis og Antarktis og på ubebodde øyer i Stillehavet. Avfallet blir til mikroplast som havner i næringskjeden – og til slutt på vår egen middagstallerken.

LES OGSÅ
9 av 10 vil ha globalt forbud


Globalt produseres det 400 millioner tonn plast i året, og minst 14 millioner tonn havner i havet. Plast utgjør 80% av alt marint avfall fra overflaten til bunnen av de store havdypene.

Du kan bidra ved å velge varer uten plastemballasje. Trenger du virkelig en pose på de to tomatene? Hver gang du velger bort plast, produseres det litt mindre.

Mikroplast spredt i hele Norge


Vi oppfordrer alle dykkeklubber og dykkesentre til å markere Earth Day 2024 ved å gå på Facebook og opprette en event for å fjerne plast og marint avfall.

Rydd en strand, gjør et oppryddingsdykk eller fjern forlatte fiskeredskaper fra havbunnen. Ingen innsats er for liten, fordi alt begynner i det små.



Earth Day har blitt markert årlig siden 1970, og er den viktigste katalysatoren for miljøengasjement og rekruttering til miljøbevegelsen i verden.

I dag vil nærmere en milliard mennesker engasjere for å rette fokus mot plast­krisen, ødeleggelse av miljøet og behovet for umiddelbar innsats.






ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vil du bli yrkesdykkar?

    Dykkerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet er ei fagskuleutdanning som gir deg dei fleste sertifikata du treng som yrkesdykkar. Les meir og søk på kurset som startar neste haust.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS