Sneiper skader livet i havet
Sigarettsneiper og brukte snusposer er blant miljøverstingene langs kysten. Nikotinet har alvorlige konsekvenser for langt mer enn menneskets helse – det skader også livet i havet.
Sneiper skader livet i havet
Foto: OsloRusken/Facebook (med tillatelse)
MILJØ

Sneiper skader livet i havet
Sigarettsneiper og brukte snusposer er blant miljøverstingene langs kysten. Nikotinet har alvorlige konsekvenser for langt mer enn menneskets helse – det skader også livet i havet.
  9. juni 2024
☒   ANNONSE:
Du har sikkert sett det – eller gjort det selv: Når røyken er ferdig eller snusen oppbrukt, går sneipen eller snusposen på sjøen.

Det er naturligvis ikke greit. Brukte sigarettfiltre brytes svært langsomt ned, og blir til mikroplast. I tillegg inneholder de svært skadelige stoffer.

Dødelig cocktail tar livet av hoppekreps


I en undersøkelse fra 2015 fant forskere ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) at sneipene truer livet i havet.

– Børstemark ble utsatt for stoffer fra brukte sigarettfiltre i sjøvann med konsentrasjoner 60 ganger lavere enn det man finner i urban avrenning, sier NIVA-forsker Kevin Thomas til Forskning.no.

LES OGSÅ
Ikke spektakulære, men viktige


Forskerne fant at børstemarken Hediste diversicolor brukte mye lengre tid på å grave seg ned i havbunnen, og tapte over 30 prosent av kroppsvekten.

I tillegg fant de skader i arvematerialet til rundt halvparten av børstemarkene som ble utsatt for stoffene fra de brukte sigarettfiltrene.

Hediste diversicolor Hediste diversicolor

Børstemarken Hediste diversicolor. Foto: L. Gall (public domain)


Børstemark er en viktig del av økosystemet i havbunnen. Når de sliter med å grave seg ned, kan det påvirke alle dyrene som lever og bor der.

Forskerne mente at de giftige stoffene som lå igjen i sneipene var mer skadelige enn mikroplastpartiklene som filtrene er lagd av.

LES OGSÅ
Kjemikalier havner i Oslofjorden


En undersøkelse fra San Diego State University (SDSU) viste at bare én sneip kunne drepe fisk som svømte i en bøtte med en liter vann.

Når fisk, sjøfugl og andre dyr får i seg filterpartiklene er dette svært skadelig. Forskerne ved SDSU mente at sneipene burde merkes som «toxic waste».

Dopet fisk bryr seg ikke om fare


Verdens røykfrie dag ble opprettet av Verdens helseorganisasjon (WHO) i 1987 for å skape oppmerksomhet om helseskadene og risikoen nikotin medfører.

I 2007 endret Helsedirektoratet navnet fra Verdens røykfrie dag til Verdens tobakksfrie dag, for å inkludere snus. Dagen markeres 31. mai hvert år.



Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, og mange av dem ender naturligvis opp i havet før eller senere.

Dersom du er blant dem som røyker eller snuser er det beste du kan gjøre å slutte – og du må i hvert fall ikke kaste sneipene eller posene i naturen.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    Bryggelys fra Wee Marine AS bidrar til å øke sikkerheten i havneanlegg. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

    Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS