Vi feirer verdens østersdag
World Oyster Day er en fin anledning til å lære litt om disse muslingene som både er en truet delikatesse, svartelistet, et afrodisiakum og ettertraktet for evnen til å lage perler.
Vi feirer verdens østersdag
World Oyster Day er en fin anledning til å lære litt om disse muslingene som både er en truet delikatesse, svartelistet, et afrodisiakum og ettertraktet for evnen til å lage perler.
5. august 2024
Her kan du lese mer om østersens biologi og historie, og miljøutfordringene som følge av invaderende stillehavsøsters langs kysten.
LES OGSÅ
Har du prøvd østers naturell?
Østers er en familie av muslinger i underklassen Pteriomorphia. De har to usymmetriske skall, hvor det ene er relativt flatt og det andre skålformet og sitter festet til underlaget.
Østersen lever av å filtrere mikroogranismer fra vannet. Hovedføden er planteplankton, men også bakterier og andre mikroorganismer inngår i føden.
Det finnes rundt 100 arter østers i verden, og de fleste av dem er høyt skattet og serveres som en delikatesse på dyre restauranter.
Muslingenes evne til å produsere perler har også vært kjent lenge, og omkring 95% av verdens perleproduksjon skjer ved hjelp av østers.
LES OGSÅ
Norsk østers kan redde bestanden
Menneskets historie med østers er svært lang, og det har sannsynligvis vært drevet oppdrett i England og Frankrike helt siden romertiden.
I det nittende århundre var havnen i New York den største produsenten i verden, og produserte næringsrik mat for tusenvis av mennesker.
Flatøsters (Ostrea edulis) er den eneste østersen som finnes naturlig i Norge. Utbredelsen strekker seg nord til Trøndelag, og de blir 8–10 cm lange.
Siden 2007 har den imidlertid fått konkurranse av stillehavsøsters, som har spredd seg med stor fart langs Norskekysten nord til Hordaland.
LES OGSÅ
Flatøsters og stillehavsøsters – ser du forskjell?
Som navnet antyder kommer denne svartelistede arten fra Stillehavet, nærmere bestemt Japan – og problemene den fører til er vår egen skyld:
– I 1979 ble importert yngel av stillehavsøsters til Norge fra Storbritannia med sikte på å drive oppdrett, skriver Artsdatabanken.
Stillehavsøsters er også en attraktiv matressurs, og det ble tidligere sagt at et tiltak for å hindre ytterligere spredning var «å spise opp problemet».
Det er imidlertid en viss helserisiko forbundet med dette, ifølge Mattilsynet – de kan nemlig inneholde norovirus.
LES MER
Kan man spise stillehavsøsters?
Siden både stillehavsøsters og flatøsters (i motsetning til blåskjell) ofte spises rå og uten varmebehandling er dette et problem.
– Norovirus er den vanligste årsaken til virusbetinget diarésykdom i Norge, skriver Mattilsynet, som forteller at koking og steking vil drepe viruset.
Østers kan også lage vakre perler. Til dette brukes det perleøsters hvor det implanteres en liten perle laget av østersskall i levende østers.
Over tid blir fremmedlegemet dekket av den naturlige perlemoren på innsiden av skallet. Disse perlene kalles kulturperler, og fremstilles på perlefarmer i tropiske havområder.
Ekte perler blir til på naturlig vis i perleøsters som lever på havbunnen, uten hjelp fra mennesker. Disse sankes av dykkere, og er svært kostbare.
Ifølge analysefirmaer var perleindustrien verdt omtrent 11 milliarder dollar i 2023, og forventes å vokse til mer enn det dobbelte i løpet av de neste 10 årene.