Denne fisken føder levende unger
Ålekvabben er ikke helt som andre fisker. Ikke bare ser den spesiell ut med de store leppene og den langstrakte kroppen – den føder også levende unger.
Denne fisken føder levende unger
Foto: Erling Svensen, Ocean Photo (CC BY 4.0)
MARINBIOLOGI

Denne fisken føder levende unger
Ålekvabben er ikke helt som andre fisker. Ikke bare ser den spesiell ut med de store leppene og den langstrakte kroppen – den føder også levende unger.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Ålekvabben blir opptil 30 cm lang, og lever fra fjæra og ned til 40 meters dyp. Til tross for at den finnes på grunt vann sees den likevel sjelden av dykkere.

Huden er slimete og glatt og inneholder små skjell. Fargene er variable, men vanligvis er ålekvabben grå- eller grønnbrun på ryggen og gulaktig på magen. Brystfinnene kan være gule eller gulaktige ytterst.

LES OGSÅ
Meld fra om uvanlige fiskearter


Kroppen er slank og smalner av mot halen, og rygg- og bukfinnen møtes ved den pilformede halefinnen. Dette skiller den fra tangsprell, som ellers kan ligne.

Ålekvabben er en bunnfisk som gjemmer seg blant alger og under steiner. Føden består av krepsdyr, muslinger, snegler, fiskeegg og larver, og den lever i både saltvann og brakkvann.

Ålekvabbe

Marcus Elieser Bloch passet på å få med fødselen da han tegnet ålekvabben på slutten av 1700-tallet (public domain). Nedenfor Jan Fekjans mer moderne tegning (CC BY-SA 4.0).


Carl von Linné beskrev arten i 1758, og gav den navnet Zoarces viviparus. Når arter føder levende unger kalles dette vivipari – men for ålekvabben er navnet egentlig litt misvisende:

Ålekvabben har indre befruktning, og parrer seg i august og september. De har en av de lengste drektighetsperiodene hos fisk – opptil seks måneder.

LES OGSÅ
Helt like, men formerer seg ulikt


De opptil 400 ungene klekkes som larver i eggstokkene, hvor de fortsetter utviklingen i fire måneder før de fødes ferdig utviklet omtrent 3–5 cm lange.

Dette kalles ifølge Wikipedia for ovovivipari, som er en samlebetegnelse på formerings­former som faller mellom vanlig egglegging og ekte levendefødende.

Ålekvabbe

Foto: Julian Fahrbach (CC BY-SA 3.0)


Fordelen er at det beskytter eggene og larvene, og gir dermed avkommet en mye bedre mulighet til å klare seg når de fødes.

På engelsk heter ålekvabben eelpout, på tysk aalmutter, mens svenskene kaller den for ålkusa eller tånglake. Likheten med ål går altså igjen i navnene.



Ålekvabben finnes i Svartehavet og Middel­havet, ved de britiske øyer, i Østersjøen og langs Norskekysten nord til Barentshavet.

I Middelhavslandene brukes ålekvabbe ofte som ingrediens i fiskesuppe. En kuriositet er at beina er grønnaktige i fargen på grunn av et harmløst fargestoff.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Deep Diver i Halden

    Lurer du på hva som finnes nede i dypet? Da er kanskje emnekurset PADI Deep Diver noe for deg! Nå kan du lære dypere dykking på en trygg måte hos Halden Dykkersenter.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Kom i gang igjen med et gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS