Møtte hai i Indre Oslofjord
Morten Sætrang Haakonsen var heldig og traff på en småflekket rødhai på Sjøstrand i Asker – ikke bare én gang, men to ganger på samme dykk.
Møtte hai i Indre Oslofjord
Morten Sætrang Haakonsen var heldig og traff på en småflekket rødhai på Sjøstrand i Asker – ikke bare én gang, men to ganger på samme dykk.
21. august 2024
– Observert på ca. 16 meters dyp. Observert samme plass med ca. 1,5 times mellomrom på samme dykk, skriver han.
Det er litt uvanlig å se småflekket rødhai i Oslofjorden på denne tiden av året. Vanligvis starter haisesongen først i slutten av september.
– Tusen takk for at du melder inn observasjonen din, og for et fint bilde og informasjonsrik beskrivelse, svarer Aurélien Delaval fra Havforskningsinstituttet.
LES OGSÅ
Ni spennende fakta om haier
– For veldig mange er hai den store frykten, men vi dykkere vet bedre! Hai er noe av det aller beste man kan møte på under vann, skriver Haakonsen på Instagram.
Der forteller han også mer om opplevelsen, og ikke minst har han delt en video av den spennende opplevelsen på Sjøstrand:
Han unnskylder også at bildekvaliteten er litt lavere enn det han pleier å levere – selv om både vi og Havforskningsinstituttet synes det var et flott bilde:
– Det var fordi jeg tafser litt med video om dagen, og dette var et slags treningsdykk med mitt 8 år gamle GoPro Hero 5 kamera. Men bilde av hai er bilde av hai, skriver han.
Haakonsen kjenner dykkestedet på Sjøstrand godt, etter utallige kursdykk for Oslofjorden Dykkersenter der han jobber som instruktør.
Til Budstikka forteller han at han håper å se hai hver gang han dykker her, og at han jublet under vann da han fant den.
Dykk med hai i Oslofjorden
Hai er nemlig ikke noe man bare finner i varmere strøk – både småflekket rødhai og andre arter dukker jevnlig opp der norske dykkere ferdes.
– I Norge har vi hele ni arter som er vanlige langs kysten. Men slapp, av ingen av dem er farlige for mennesker, avslutter Haakonsen.
Har du funnet noe uvanlig?
Havforskningsinstituttet vil gjerne vite om alt det spennende dykkere ser under vann. Du kan hjelpe forskerne ved å registrere funn på Dugnad for Havet.
Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter. Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!
Les mer på www.dugnadforhavet.no