Fortsatt algegift i kamskjellene
Mattilsynet advarer også den kommende uken mot å spise kamskjell i Øygarden vest for Bergen. Årsaken er at målingene viser algegift over faregrensen.
Fortsatt algegift i kamskjellene
Mattilsynet advarer også den kommende uken mot å spise kamskjell i Øygarden vest for Bergen. Årsaken er at målingene viser algegift over faregrensen.
3. oktober 2024
– Nye analyser må vise resultater under faregrensene før anbefalingen kan endres. Alexandrium-alger kan produsere gift som kan tas opp i skjellene og gi PSP-forgiftninger etter inntak av skjell, skriver Mattilsynet.
Varselet gjelder til fredag 4. oktober 2024.
LES OGSÅ
Sjekk blåskjellvarselet før du plukker skjell
Symptomer på PSP-forgiftning (Paralytic Shellfish Poisoning) opptrer som hemming av nerve- og muskelfunksjoner med nummenhet i lepper og i munnen.
Den prikkende følelsen sprer seg til ansiktet, nakken, fingre og tær. Hodepine, svimmelhet og utydelig tale forekommer. Dødsfall skyldes lammelse av respirasjonsorganene.
Husk minstemålet på kamskjell
Ifølge FHI er inkubasjonstiden kort, og symptomene vil inntreffe i løpet av minutter til få timer etter inntak av giftige skjell.
Giftstoffene ødelegges ikke ved koking eller frysing, og gir ikke skjellene unormal smak. Giften er også funnet i blåskjell i det samme området.
De fleste tilfeller av PSP er lette og går over i løpet av 3–4 dager. Hos enkelte utvikles økende muskellammelser og livstruende pustebesvær.
– Kamskjell er mer mottakelige enn blåskjell for denne giften, og blir mer giftige enn blåskjell i det samme området, skriver Mattilsynet.