Hvaldimir ble ikke skutt
Obduksjonsrapporten og de påfølgende undersøkelsene fra Veterinærinstituttet er klare. De slår fast at Hvaldimir ikke ble skutt, men sannsynligvis døde av en bakterieinfeksjon.
Hvaldimir ble ikke skutt
Obduksjonsrapporten og de påfølgende undersøkelsene fra Veterinærinstituttet er klare. De slår fast at Hvaldimir ikke ble skutt, men sannsynligvis døde av en bakterieinfeksjon.
5. oktober 2024
Hvaldimir ble funnet død lørdag 31. august. Politiet mottok kort tid etter en anmeldelse fra NOAH og OneWhale, som mistenkte at hvithvalen Hvaldimir var ulovlig avlivet ved skudd.
LES OGSÅ
Hvaldimir er funnet død
Veterinærinstituttets rapport konkluderer med at sannsynlig dødsårsak er bakterieinfeksjon, opplyser politiet.
– Det er ikke noe i undersøkelsene som tyder på at Hvaldimir er ulovlig avlivet. Den innkomne anmeldelsen er henlagt, sier Amund Preede Revheim, leder ved Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt.
Mener Hvaldimir ble skutt
Veterinærinstituttet opplyser at røntgen av fremre brystkasse og hodet på hvalen ble gjennomført uten at det ble påvist metallfragmenter.
– Vi kan fastslå at det ikke foreligger funn som indikerer at hvalen har dødd som følge av påskyting med prosjektil(er), heter det i rapporten.
LES OGSÅ
Se video: Hvaldimir stjal kameraet
I munnhulen på høyre side av tungen ble det funnet en 35 cm lang og 3 cm tykk trepinne.
– Denne må ha forvoldt vesentlig smerte og ubehag og sannsynligvis gjort det vanskelig for hvalen å spise. Dessuten kan såret ha vært en inngangsport for bakterier, skriver Veterinærinstituttet.
Tok NM-bronse med film om Hvaldimir
Dette kan ha gitt opphav til en infeksjon og/eller produksjon av toksiner som kan ha forvoldt hvalens død gjennom blodforgiftning og/eller forgiftning.
Sårskadene i Hvaldimirs hud blir av Veterinærinstituttet vurdert til å være ikke dødelige, og er sannsynligvis forårsaket av sjøfugl.
Av biosikkerhetshensyn destrueres vanligvis levninger etter obduksjoner ved Veterinærinstituttet. I dette tilfellet har Fiskeridirektoratet likevel besluttet å innvilge overlevering av levningene til en vitenskapelig institusjon.
Skjelettet til Hvaldimir skal derfor doneres til Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA Universitetet i Agder, opplyser Veterinærinstituttet.