Har funnet to nye dørstokkarter
I tillegg til et enormt antall asiatiske penselkrabber har forskere fra Havforskningsinstituttet har funnet to nye dørstokkarter i Oslofjorden – en musling og en anemone.
Har funnet to nye dørstokkarter
I tillegg til et enormt antall asiatiske penselkrabber har forskere fra Havforskningsinstituttet har funnet to nye dørstokkarter i Oslofjorden – en musling og en anemone.
7. november 2024
Nå har Havforskningsinstituttet påvist muslingen Rangia cuneata som i utgangspunktet lever i Mexicogulfen, og anemonen Diadumene lineata som kommer fra det nordvestlige Stillehavet.
– Det er funnet to nye dørstokkarter langs kysten vår på bare noen uker, i tillegg til større utbredelse av den asiatiske penselkrabben enn vi var kjent med, sier havforsker Vivian Husa til hi.no.
– Når vi vet hvor viktig det er å oppdage fremmede arter tidlig for å kunne begrense skaden de påfører norsk natur, understreker dette betydningen av å overvåke situasjonen tett, legger hun til.
LES OGSÅ
Over 40 fremmede marine arter
Mange fremmede arter har kommet til Norge via ballastvann eller festet på skipsskrog. Viktige tiltak er derfor å innføre strengere regler for vasking av skipsskrog, og mer kontroll med hvor skipene har vært før.
For ballastvann har det kommet internasjonale regler som har hatt god effekt, mens det gjenstår en del arbeid for å begrense spredning gjennom arter som fester seg på skipsskrog.
Penselkrabben invaderer Oslofjorden
Sjøfartsdirektoratet jobber nå med en ny forskrift for Norge, som skal senke risikoen for å spre fremmede arter med skip.
Funnene er del av en større kartlegging av fremmede marine arter, i norske havner som har ekstra høy risiko for å få inn slike arter på grunn av stor skipstrafikk.
– I 2024 har vi konsentrert oss om å overvåke fremmede marine arter i Oslofjorden og havnene Oslo, Drammen, Fredrikstad, Horten, Larvik og Kragerø. Det er viktig å finne ut om de er der, for å kunne iverksette tidlige tiltak, og vi vil fortsette å overvåke flere havner i 2025, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Den internasjonale Naturavtalen, som Norge sluttet seg til i desember 2022, har som et av målene å redusere introduksjon av fremmede arter.
Dykkere oppdaget fremmed sjøpung
Overvåkingen som Havforskningsinstituttet gjør for Miljødirektoratet er del av regjeringens tiltaksplan for bekjempelse av fremmede skadelige organismer.
– Fremmede arter kan endre opprinnelig natur ved å konkurrere ut naturlig hjemmehørende arter, og spre sykdommer som det ikke er motstandsdyktighet mot, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Har du funnet noe rart?
Hvis du har funnet noe uvanlig vil Havforskningsinstituttet gjerne vite om det. Du kan hjelpe forskerne ved å registrere funnet på www.dugnadforhavet.no.
Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter. Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!
Les mer på www.dugnadforhavet.no