Marinreparatørene fyller 10 år
Marinreparatørene på Nesoddtangen har jobbet i 10 år for å skape nytt liv i Oslofjorden. I en ny video forteller de om tiltakene for å bedre miljøet i fjorden.
Marinreparatørene fyller 10 år
Lars Dalen på Kollektivbrygga på Nesoddtangen. Foto: Marinreparatørene
HAVMILJØ

Marinreparatørene fyller 10 år
Marinreparatørene på Nesoddtangen har jobbet i 10 år for å skape nytt liv i Oslofjorden. I en ny video forteller de om tiltakene for å bedre miljøet i fjorden.
  29. desember 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Marinreparatørene har en finger med i spillet i de fleste av tiltakene for å bedre havmiljøet i indre Oslofjord. De rydder strender og spøkelsesredskap, fjerner småbåtvrak og driver opplysningsarbeid.

De står også bak utredningen av de fem fredningsområdene for hummer i indre Oslofjord, og har startet Norges første marine nyttehage på Nesoddtangen.





Daglig leder og grunnlegger Lars Dalen er med andre ord en mann med mange jern i ilden.

– Vi er stolte over arbeidet vi har gjort i de siste 10 årene, og gleder oss til å ta fatt på de neste 10, sier han til Dykking.

LES OGSÅ
Her er hummeren fredet i Oslo


Interessen for miljøet i Oslofjorden fikk han for alvor da han begynte å dykke for 15 år siden, og så den triste tilstanden med egne øyne.

Han brenner såpass mye for fjorden at han har tatovert en hummer for hvert av hummerfredningsområdene i fjorden på overarmen.

Lars Dalen

Lars Dalen er opptatt av at hummeren i indre Oslofjord skal få beskyttelse. Foto: Mrainreparatørene


– Det første fredningsområdet ble opprettet utenfor Nesoddtangen i 2017. Der ser vi nå en tredobling av hummerbestanden, sier han.

Siden har Marinreparatørene utredet ytterligere fire fredningsområder, i Asker, Bærum, Drøbak og i Oslo Havn. Flere er også på vei, forteller Dalen.

LES OGSÅ
Hummeren fredet to nye steder


– Asker kommune har bedt oss utrede to nye områder, og se på utvidelse av de to eksisterende områdene. Flere andre kommuner er også intersessert, sier han.

Marinreparatørene gjennomfører hvert år prøvefiske av hummer i fredningsområdene for å måle bestanden og effekten. De har publisert statistikken på sine hjemmesider.

Marin nyttehage

Prinsippskisse av en marin nyttehage der det dyrkes sukkertare og blåskjell. Illustrasjon: Marinreparatørene


I januar 2024 åpnet organisasjonen også Norges første marine nyttehage på Nesoddtangen. Dette er et akvakulturanlegg der det dyrkes sukkertare og blåskjell, to arter det er mangel på i fjorden.

– Blåskjell er i stand til å rense enorme mengder vann, og sukkertare binder både nitrogen og karbon. Målet er at nyttehagen skal høstes og brukes til mat og jordforbedring, sier Dalen.

LES OGSÅ
La fisket slutte når du går hjem


Marinreparatørene jobber nå med flere interessenter for å etablere flere marine nyttehager i indre Oslofjord. Tiltakene er små og lokale, men har likevel effekt.

Nylig landet de et prosjekt for å etablere to marine nyttehager med sukkertare og blåskjell i Bærum.

Høsting av tare

Marinbiologene Truls Øverland og Andrine Halvorsen høster sukkertare i den marine nyttehagen på Nesoddtangen. Foto: Marinreparatørene


– Dette kan naturligvis ikke redde fjorden alene, men det er et viktig bidrag. Det er opp til myndighetene å sørge for rensing av nitrogen fra avløpsvann og innføre begrensninger på fiske, sier Dalen.

Han er naturligvis glad for at både Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet har gått inn for nullfiske innerst i Oslofjorden (fra Moss–Horten) og i de to nasjonal­parkene Færder og Ytre Hvaler.



– Vi støtter dette forslaget og håper politikerne handler raskt. Det haster dersom vi skal redde livet i fjorden, sier han.

Han håper de ikke må vente til 20-årsjubileumet før nullfiske og totalfredning av fisken i fjorden er et faktum, og lover å fortsette arbeidet for å få det til.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • I kveld: Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Perfekt gave: Gi bort et dykkekurs!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS