Er de vanligere enn vi tror?
Den siste uken har det blitt rapportert om ikke bare én, men to languster på Dugnad for Havet. Den regnes ikke som en fremmedart, og er kanskje vanligere enn vi tror.
Er de vanligere enn vi tror?
SJELDNE GJESTER

Er de vanligere enn vi tror?
Den siste uken har det blitt rapportert om ikke bare én, men to languster på Dugnad for Havet. Den regnes ikke som en fremmedart, og er kanskje vanligere enn vi tror.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Dagbladet meldte om det ene funnet under overskriften «Sjokkfunn», men virkeligheten er nok litt mindre sensasjonell – selv om dette er et spennende funn:

Dette er 7. og 8. gang det er funnet langust i Norge de siste to årene, og det kan virke som om det fargerike krepsdyret er i ferd med å bli vanligere langs kysten.

LES OGSÅ
Fant svært sjelden krabbe


Den ene langusten ble tatt i garn på 70 meters dyp utenfor Stadlandet, mens den andre ble funnet av sportsdykkere i Ålesund.

Langust (Palinurus elephas) regnes likevel ikke som en fremmedart, ifølge Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Langust

Denne langusten ble tatt av fiskebåten Vester Junior i garn på 70 meters dyp. Foto: Bjørn A. Årdal/Dugnad for Havet (CC BY 4.0)


– Dette er en naturlig forekommende art helt opp i den engelske kanal og nord i Atlanterhavet til Skottland, forteller hun på Dugnad for Havet.

– Det er ikke ukjent at enkeltindivider slår seg ned mellom Øygarden og Nordmøre. Det har skjedd av og til i minst de siste 50 årene, men det begynner å skje hyppigere, med denne som den tredje i høst, sier hun.

Fant langust i Øygarden


Når Dagbladet forteller om funnet med overskriften «sjokkfunn» er det altså grunn til å ta det med en klype salt.

Den ca. 30 cm lange langusten i Ålesund ble funnet av Andreas Olsson, på 30 meters dyp like utenfor klubbhuset til Ålesund Sportsdykkerklubb.

LES OGSÅ
Hadde festmåltid på langust


Gro van der Meeren forteller at med hetebølger i nærliggende hav, særlig i øvre lag, vil larvene i større grad kunne overleve driften over Nordsjøen og komme til Norskekysten.

– Typisk for de som er funnet i år, er de er ca. 20 cm lange og må være av samme årskull. Siden arten har hurtig vekst kan det ha skjedd de siste årene, sier hun.

Filmet langust i Kristiansund


Van der Meeren forteller at det ikke dreier seg om noen invasjon, siden languster må opptre mange sammen for å ha mulighet til å etablere en bestand her.

– Dette er flokkdyr, de trenger å stå flere sammen i skjul for å motstå større fisk eller sel som er etter dem, sier van der Meeren.

Hun mener det er lite trolig at enslige individer vil kunne vokse opp mot makslengden på 40–50 cm, for ikke å snakke om å finne seg make.

LES OGSÅ
Bli med på Dugnad for Havet!


– Om det skulle skulle skje at et par fant hverandre, ville larvene driver videre i kyststrømmen mer enn et halvt år, og vil derfor ende langt nord, gjerne i Barentshavet.

Selv med årets hetebølge i overflatevannet har hun liten tro på at de vil overleve så langt nord, og at de derfor vanskelig kan etablere seg.

– Det er lite trolig de kan etablere levedyktige bestander i Norge. Men at de kommer hit hyppigere kan vi forvente, sier hun.

Langust og hummer

Paul Klincksieks plansje fra 1913 illustrerer forskjellene på langust og hummer. Foto: Biodiversity Heritage Library (public domain)


For dykkere kan det være interessant å vite at langusten er et ganske bråkete dyr:

– De kan lage gnisselyder omtrent på samme måte som gresshopper, og denne varsellyden er godt hørbar under vann, forteller van der Meeren.



Hun setter stor pris på at dykkere bruker Dugnad for Havet til å melde fra om sjeldne funn, og oppfordrer flere til å melde fra om ting de finner.

– Det er fint at Havforskningsinstituttet får beskjed, så vi kan følge med på utviklingen, avslutter Gro van der Meeren.


Nye Dugnad for Havet
Har du funnet maneter, krabber eller andre krepsdyr? Da kan du registrere dem i den nye versjonen av Dugnad for havet!

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer: www.nye.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • I kveld: Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Perfekt gave: Gi bort et dykkekurs!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS