WWF anker dommen fra Oslo tingrett
– Vi er ikke enige med vurderingene gjort av Oslo tingrett og mener at dommen inneholder flere alvorlige feil, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur.
WWF anker dommen fra Oslo tingrett
Karoline Andaur. Foto: Geir Barstein, WWF Verdens naturfond
HAVMILJØ

WWF anker dommen fra Oslo tingrett
– Vi er ikke enige med vurderingene gjort av Oslo tingrett og mener at dommen inneholder flere alvorlige feil, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur.
  Pressemelding fra WWF Verdens naturfond
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Den 13. februar kom dommen i saken om gruvedrift på havbunnen der WWF saksøkte staten for brudd på Havbunnsmineralloven. Oslo tingrett frikjente staten.

– Tingretten legger uriktig til grunn at søksmålet er en politisk omkamp, og har derfor hoppet bukk over den grundige kontrollen av saksbehandlingen som domstolene har rett og plikt til å sikre, sier Andaur.

LES OGSÅ
Krass kritikk mot Norge


– Dette til tross for at Høyesterett i 2020 avklarte at domstolene skal foreta en inngående kontroll av saksbehandlingen i denne typen saker, påpeker hun.

WWF anker dommen i sin helhet, og peker på flere feil i tingrettens avgjørelse. Dette opplyser de i en pressemelding.

WWF vant ikke frem i Oslo tingrett


I tillegg til at det ikke er foretatt en gyldighetskontroll av utredningsmanglene, peker miljøorganisasjonen blant annet på feil tolkning av EØS-direktiv og manglende vurdering av brudd på folkerettslige forpliktelser.

– Vi ber ikke domstolene om å ta stilling i politiske spørsmål og undergrave demokratiske vedtak. Tvert imot – vi ber domstolene sikre at politikerne følger sine egne lover og sørger for at kunnskapen ligger på bordet når store avgjørelser tas. Det er en av bærebjelkene i et opplyst demokrati, sier Andaur.

Hvorfor saksøkte WWF staten?


I fjor vedtok regjeringen å åpne norske havområder for gruvedrift. WWF Verdens naturfond mener beslutningen er tatt på grunnlag av en konsekvensutredning som utelater vesentlige miljøvirkninger.

De mener også utredningen ikke tilfredsstiller minstekravene i Havbunnsmineralloven. Det samme har også Miljødirektoratet påpekt i sitt høringssvar.

Risikosport på havets bunn


– Tingretten er enig med WWF i at letevirksomhet vil kunne få større miljøkonsekvenser enn det som er lagt til grunn for åpningsvedtaket. Dette mener vi burde ha ført til at åpningsvedtaket blir kjent ugyldig, sier Andaur.

Norge er et av de første landene i verden som åpner for gruvedrift på havbunnen, på tross av advarsler fra egne fagmyndigheter, nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer og overdøvende kritikk fra EU og resten av verden.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • En jobb med smell i – bli minedykker!

    Minedykkerkommandoen er en avdeling bestående av spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver, og de har en av Norges tøffeste jobber.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!
Siste videoer:
Annonse:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS