Et fascinerende møte for dykkere
Havmus er en særpreget og mystisk bruskfisk som tilhører en av de eldste grenene på fiskens utviklingstre. Et møte med denne dyphavsfisken er en helt magisk opplevelse.
Et fascinerende møte for dykkere
Foto: Christian Skauge
MARINBIOLOGI

Et fascinerende møte for dykkere
Havmus er en særpreget og mystisk bruskfisk som tilhører en av de eldste grenene på fiskens utviklingstre. Et møte med denne dyphavsfisken er en helt magisk opplevelse.
  8. juni 2025
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Havmus (Chimaera monstrosa) er den eneste arten i havmusfamilien som finnes i norske farvann. Den er lett gjenkjennelig på sin spesielle form, vingeaktige brystfinner og praktfulle fargespill.

Kjært barn har som kjent mange navn, og den kalles også for hågylling, gullhå, havkatt, levremus og spælstrenghyse.

Havmus

Et magisk møte på 38 meters dyp. Foto: Christian Skauge


Havmusen lever vanligvis på 300–500 meters dyp langs kontinentalskråningene i Nordøst-Atlanteren, men kan også finnes inne i fjordene.

I vinterhalvåret kommer den av og til opp på grunnere vann på jakt etter mat. Dette gir dykkere en sjelden mulighet til å observere denne ellers dyptlevende arten på nært hold.

Havmus

Fra «Voyage en Islande et au Groenland» av M. Paul Gaimard, publisert i 1842 (public domain).


Havmusen har bruskskjelett, fastsittende overkjeve og store, permanente tannplater som brukes til å spise krepsdyr, muslinger og andre bunndyr.

Bevegelsene minner om skater, med rolige, glidende bevegelser ved hjelp av de store brystfinnene. Sidelinjeorganet forgrener seg over store deler av hodet, noe som gir fisken et ekstra eksotisk utseende.

Havmus

Havmus kan være nysgjerrig og kommer gjerne tett på dykkere. Foto: Christian Skauge


Arten formerer seg ved indre befruktning, der hannen bruker et spesielt paringsorgan ved bukfinnene til å føre sperm inn i hunnen. En kølleformet utvekst på hodet hjelper til å holde hunnen fast under paringen.

Etter befruktning legger hunnen eggene sine i læraktige eggkapsler på grunt vann, ofte om våren eller sommeren. Eggene klekkes etter 9–12 måneder, og de nyklekte havmusene er da omtrent 10 cm lange.

LES OGSÅ
Pass opp for fjesingen


Havmusen har en ryggpigg med tilhørende giftkjertel, som kan forårsake smertefulle stikk ved berøring. Dykkere bør vise respekt og unngå å håndtere fisken.

Skulle man bli stukket, finnes det gamle råd om å smøre såret med væske fra havmusens øyne, men moderne førstehjelp anbefales.

 
Annonse:


For dykkere er møtet med havmus en sjelden og spennende opplevelse. Med sitt unike utseende gir havmusen et fascinerende innblikk i havets mangfold.

Kjente havmusplasser er blant annet Børsa utenfor Orkanger, ved Stjørdal i Trondheimsfjorden og Biskopshamn i Bergen.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • PADI Open Water i Ålesund i morgen

    Ålesund Dykkersenter holder PADI Open Water grunnkurs for dem som har lyst til å lære å dykke før sommeren. Bli med og oppdag en fantastisk verden under overflaten i juni!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Meld deg på kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. I oktober kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
Annonse:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS