Bevaring av hummer sikrer mangfold
Havets kardinal er ettertraktet i teina og på tallerkenen, og fisket gjør innhogg i bestanden. Forskning viser at marine bevaringsområder gir bredere sammensetning i alder og størrelse.
Bevaring av hummer sikrer mangfold
Foto: Havforskningsinstituttet
HUMMER

Bevaring av hummer sikrer mangfold
Havets kardinal er ettertraktet i teina og på tallerkenen, og fisket gjør innhogg i bestanden. Forskning viser at marine bevaringsområder gir bredere sammensetning i alder og størrelse.
  Av Liv Eva Welhaven Løchen, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Hypotesen til den internasjonale forskergruppen var at hummerreservatene ville bidra til en bredere sammensetning i alder og størrelse hos hummeren.

Fra før vet man at enkelte individer er særlig viktige for videreføringen av slekta, som for eksempel attraktive hanner med stor «knuser».

LES OGSÅ
Hummer vokser raskere i reservat


Store mengder data og måten forskningen har blitt gjennomført på, har gitt publikasjonen plass i Ecological Applications.

– Havforskningsinstituttet har jobbet med dette siden 2004 og gjennomført samme forskning i kontrollområder siden 2006. Det gir oss muligheten til å konkludere med stor sikkerhet, forteller forsker Even Moland.

Forsøksfiske

Rune Johansen og Lene Christensen under forsøksfiske ved Bolærne. Foto: Havforskningsinstituttet


Dyr som lever i havet opplever ekstremt variable miljøforhold. Ett år kan det være perfekte forhold for larver og yngel, mens det neste kan gi elendig overlevelse. Dermed blir det dårlig rekruttering.

For å kompensere for dette har mange arter utviklet lange livsløp med mange sjanser til formering. Store og gamle hummer er individer som har realisert en slik strategi.

LES OGSÅ
Her er hummeren fredet i Oslo


Det er også en av grunnene til at forskerne er opptatt av merking av individer:

– Et nyttig verktøy når vi ser på demografien, eller sammensetning og overlevelse hos en art, er individmerking og gjenfangster, forteller Moland.

Slike gjenfangster gir svært viktig informasjon om vekst og overlevelse. I mange tilfeller har det tatt flere år før en gammel kjenning har dukket opp i forskningsfisket.

Kart

Mange kommuner har etter hvert etablert egne hummerreservater. De skal være godt merket på sjøkart, slik som dette i Flødevigen ved Arendal – ett av reservatene som var med i studien. Kart: Gule Sider Sjøkart


Store individer er altså viktige fordi de er bærere av egenskaper som betinger overlevelse og produktivitet. Dessuten produserer store hunner uforholdsmessig mange egg. På den måten er de særlig viktig for kommende generasjoner.

Fiskerier har en tendens til å fjerne de største individene. Da endres bestandene i retning av flere yngre og mindre individer. Dette fenomenet kalles høstingsdrevet seleksjon, og går ut over produktiviteten til bestander.

– Forskningsartikkelen vår viser gjennom solid forskningsdesign at marine bevaringsområder kan bidra til å snu dette, sier Moland.De omkringliggende områdene til marine bevaringsområder får også fordeler: Store individer kan «lekke» ut over grensen og gi tilskudd til fiskeriet.

Dette kalles også spillover-effekt, og fører til at flere velger å fiske helt inntil grensene av bevaringsområdene.

I tillegg vil den såkalte rekrutteringseffekten føre til at produksjon av egg og larver inne i bevaringsområdet blir fraktet ut med strømmen.


Opprinnelig publisert 02.05.2020ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

  Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS