1200 snøkrabbeteiner fjernet fra havbunnen

Den siste uken har Fiskeridirektoratet ved hjelp av det innleide opprenskingsfartøyet M/S Liafjord fjernet 1200 snøkrabbeteiner og omtrent 50.000 meter tauverk fra havbunnen i Barentshavet.

1200 snøkrabbeteiner fjernet fra havbunnen

NYHETER

MILJØ1200 snøkrabbeteiner fjernet fra havbunnen

Den siste uken har Fiskeridirektoratet ved hjelp av det innleide opprenskingsfartøyet M/S Liafjord fjernet 1200 snøkrabbeteiner og omtrent 50.000 meter tauverk fra havbunnen i Barentshavet.

  2. september 2019
Fiske etter snøkrabbe med et høyt antall teiner per fartøy i Barentshavet må betegnes som ekstremfiske i perioder av året med generelt vanskelig værforhold og utfordrende isforhold.

– Fiske i slike sårbare områder krever også at fiskerne er ekstra påpasselige med tanke på tap av fiskeredskap som medfører marin forsøpling og spøkelsesfiske, sier toktleder Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet.

Til tross for et tydelig regelverk for melding av tapt redskap og merking av redskapen, forteller Langedal at det er funnet både teinelenker som mangler merking, og lenker som ikke er meldt tapt til Kystvaktsentralen.

– Dette er både uetisk og dårlig ressursforvaltning, sier Langedal.Snøkrabben (Chionoecets opilio) har i de senere årene vandret inn i norsk sone i Barentshavet fra nordøst.


Teiner som har stått i to år synes å fiske like godt. Uttesting av nedbrytbare løsninger tilpasset sesongen i det norske snøkrabbefisket er godt i gang.

– Erfaringene fra dette toktet viser at det haster. Canada har en slik løsning, men har ikke en sammenlignbar sesong i fisket, forteller han.

Dagens krav til merking av endeteine er en foreløpig og enkel løsning. Med det store antallet teiner som settes i havet under snøkrabbefisket, så er det svært viktig at både fiskeren og forvaltningen har kontroll på at disse kommer om bord igjen eller blir meldt tapt.MS/ Liafjord har tatt opp 1.200 snøkrabbeteiner og ca. 50.000 meter tauverk på toktet i Barenshavet.


SINTEF er i samarbeid med Fiskeridirektoratet i full gang med å se på tekniske løsninger for merking.

– I nær fremtid vil det bli like naturlig å merke selve fiskeredskapen som å ha skilt på bilen, sier Langedal.

Opprenskingsfartøyet «MS Liafjord» er nå på plass øst for Nordkapp, hvor opprenskingen etter tapte fiskeredkskaper fortsetter vestover og sørover langs kysten, før toktet avsluttes i Ålesund.

– Vi minner igjen om hvor viktig det er å melde fra om tap av redskap. Tap eller gjenstående fiskeredskap skal rapporteres til Kystvaktsentralen på telefon 07611, minner Langedal om.

Kilde: Fiskeridirektoratet
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Siste sjanse i dag – spar opptil 50%!

  Også denne uken er det mye å spare hos One Ocean Dive Resort i Kristiansand: Nå får du 7.000 kroner i avslag på en neopren tørrdrakt og 2.000 på en Aqua Lung jakkevest!

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Rediger bildene dine som en proff

  Tobias Friedrich er uten tvil en av de beste undervannsfotografene i verden. Ved hjelp av hans forhåndsinnstillinger for Lightroom blir bildene dine bedre på få minutter.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS