1200 snøkrabbeteiner fjernet fra havbunnen

Den siste uken har Fiskeridirektoratet ved hjelp av det innleide opprenskingsfartøyet M/S Liafjord fjernet 1200 snøkrabbeteiner og omtrent 50.000 meter tauverk fra havbunnen i Barentshavet.

1200 snøkrabbeteiner fjernet fra havbunnen

NYHETER

MILJØ1200 snøkrabbeteiner fjernet fra havbunnen

Den siste uken har Fiskeridirektoratet ved hjelp av det innleide opprenskingsfartøyet M/S Liafjord fjernet 1200 snøkrabbeteiner og omtrent 50.000 meter tauverk fra havbunnen i Barentshavet.

  2. september 2019
Fiske etter snøkrabbe med et høyt antall teiner per fartøy i Barentshavet må betegnes som ekstremfiske i perioder av året med generelt vanskelig værforhold og utfordrende isforhold.

– Fiske i slike sårbare områder krever også at fiskerne er ekstra påpasselige med tanke på tap av fiskeredskap som medfører marin forsøpling og spøkelsesfiske, sier toktleder Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet.

Til tross for et tydelig regelverk for melding av tapt redskap og merking av redskapen, forteller Langedal at det er funnet både teinelenker som mangler merking, og lenker som ikke er meldt tapt til Kystvaktsentralen.

– Dette er både uetisk og dårlig ressursforvaltning, sier Langedal.Snøkrabben (Chionoecets opilio) har i de senere årene vandret inn i norsk sone i Barentshavet fra nordøst.


Teiner som har stått i to år synes å fiske like godt. Uttesting av nedbrytbare løsninger tilpasset sesongen i det norske snøkrabbefisket er godt i gang.

– Erfaringene fra dette toktet viser at det haster. Canada har en slik løsning, men har ikke en sammenlignbar sesong i fisket, forteller han.

Dagens krav til merking av endeteine er en foreløpig og enkel løsning. Med det store antallet teiner som settes i havet under snøkrabbefisket, så er det svært viktig at både fiskeren og forvaltningen har kontroll på at disse kommer om bord igjen eller blir meldt tapt.MS/ Liafjord har tatt opp 1.200 snøkrabbeteiner og ca. 50.000 meter tauverk på toktet i Barenshavet.


SINTEF er i samarbeid med Fiskeridirektoratet i full gang med å se på tekniske løsninger for merking.

– I nær fremtid vil det bli like naturlig å merke selve fiskeredskapen som å ha skilt på bilen, sier Langedal.

Opprenskingsfartøyet «MS Liafjord» er nå på plass øst for Nordkapp, hvor opprenskingen etter tapte fiskeredkskaper fortsetter vestover og sørover langs kysten, før toktet avsluttes i Ålesund.

– Vi minner igjen om hvor viktig det er å melde fra om tap av redskap. Tap eller gjenstående fiskeredskap skal rapporteres til Kystvaktsentralen på telefon 07611, minner Langedal om.

Kilde: Fiskeridirektoratet
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er en perfekt gave i disse dager.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS