75 år siden Albert Janus og Radbod ble senket

Den 5. desember 1944 ble de to tyske lasteskipene D/S Albert Janus og D/S Radbod senket av britiske Beaufightere. Begge vrakene er i fin stand – her får du en video fra hvert av dem!

75 år siden Albert Janus og Radbod ble senket
Foto: Australian War Memorial

VRAK

VIDEO75 år siden Albert Janus og Radbod ble senket

Den 5. desember 1944 ble de to tyske lasteskipene D/S Albert Janus og D/S Radbod senket av britiske Beaufightere. Begge vrakene er i fin stand – her får du en video fra hvert av dem!

  5. desember 2019
I begynnelsen av desember 1944 søkte konvoien med Albert Janus og Radbod ly i Ørstafjorden for å unngå flyangrep. Radbod ble liggende et stykke ut i fjorden, mens Albert Janus gikk lenger inn i fjorden sammen med D/S Cygnus.

Britiske fly på anti-shipping oppdrag fikk øye på skipene og gikk til angrep. Albert Janus ble truffet og kapteinen landsatte skipet, men hun sank sent samme kveld. Tre mann mistet livet i angrepet.

Bli med på et dykk på vraket av Albert Janus:Video: Anders Kjeserud/YouTube


Vraket er i svært god stand

Albert Janus het opprinnelig «Sint Philipsland» og ble bygd i Rotterdam i Nederland i 1916. Skipet var på 2275 BRT og målte 89,8 x 13,1 x 6,1 meter. Den opprinnelige eieren var Scheepvaart en Steenkolen i Rotterdam, men i 1941 ble skipet overtatt av Kriegsmarine.

Vraket ligger på 60–75 meters dyp med 70 graders slagside, og er i svært god stand. Albert Janus blir ikke så ofte dykket på grunn av dybden, men varket er ganske åpent og relativt enkelt å penetrere.Vraket av Albert Janus synes tydelig på de høyoppløselige kartene av havbunnen på Sunnmøre. Man kan se hvordan vraket har glidd ned på dypere vann.


Ble senket i samme angrep

D/S Radbod ble senket i det samme angrepet, uten at liv gikk tapt. Vraket ligger på 25–80 meters dyp og deler av det er derfor litt mer tilgjengelig enn Albert Janus.

Det store lasteskipet gikk av stabelen ved verftet Northumberland Shipbuilding Co. Ltd. i Howdon-On-Tyne i England i 1910. Hun var på 4354 BRT og målte 115,22 x 14,97 x 8,1 meter.

Se video fra et dykk på D/S Radbod:Video: Edward Smith og Alexander R. Thomassen/Vimeo


D/S Radbod het opprinnelig D/S «Hova» og var eid av Francis S. Holland i London. Hun skiftet eier flere ganger, og ble i 1936 ble hun kjøpt av Emder Dampfer Compagnie i Hamburg. Skipet gikk i fart for Kriegsmarine under krigen.

Bildet øverst på siden er fra angrepet der det to skipene ble senket, og er tatt fra Flying Officer Neil Reginald Smith's Beaufighter fra No. 455 Squadron RAF. Han har akkurat fyrt av en salve raketter mot et av skipene i konvoien.

Albert Janus og Radbod er to av de flotteste vrakene på Vestlandet!


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS