Nordsjøtorsken mister MSC-sertifisering

Etter bare 16 måneder på listen over sertifiserte fiskebestander suspenderer Marine Stewardship Council (MSC) nordsjøtorsken. Dette skjer etter at bestanden har falt under forskernes råd for minstenivå.

Nordsjøtorsken mister MSC-sertifisering

MILJØ

FISKERI

NYHETERNordsjøtorsken mister MSC-sertifisering

Etter bare 16 måneder på listen over sertifiserte fiskebestander suspenderer Marine Stewardship Council (MSC) nordsjøtorsken. Dette skjer etter at bestanden har falt under forskernes råd for minstenivå.

  26. september 2019
– Suspenderingen påvirker alle MSC-sertifiserte fiskerier som fisker på denne bestanden, melder organisasjonen Marine Stewardship Council (MSC).

I en pressemelding forteler MSC at det seneste vitenskapelige rådet for 2019 fra det internasjonale rådet for havforskning (ICES) viser en skarp nedgang i bestanden av nordsjøtorsk, til under kritisk nivå.

Bestanden kan kollapse

– Dette betyr at bestanden står i fare for å kollapse ettersom reproduksjonen av ungfisk er utilstrekkelig for å ivareta en bærekraftig bestand, skriver organisasjonen.

Årsaken til nedgangen er uklar, men forskerne peker blant annet mot varmere vann som følge av klimaendringene og færre unge torsk som overlever. Også i Skagerrak har forskerne sett det samme.Nedgangen skjer til tross for at fiskerne aktivt har unngått å fange ungfisk, som er kritisk for reproduksjonssyklusen og bestandenes generelle helse, heter det i pressemeldingen.

– Fremover vil det være kritisk å øke vår forståelse av klimaendringenes påvirkning på de ulike fiskeriene, samt forbedre forskningen og samarbeidet, sier Linnea Engström, Programdirektør, MSC Skandinavia og ØstersjøregionenNordsjøtorsken mister MSC-sertifiseringen. Denne bestanden står bare for en listen del av den norske forsyningen av torsk – det aller meste kommer fra Barentshavet.


Skal sikre bærekraftig forvaltning

MSC samarbeider med fiskerinæringen når de utvikler planene sine for å gjenopprette denne miljømessige og kulturelt viktige bestanden.

– Målet er at man i fremtiden kan sikre en bærekraftig forvaltning av torskefisket i Nordsjøen, sier Engström.

Selv om nordsjøtorsken er en viktig fiskebestand for mange land, presiserer MSC at denne bestanden kun står for ca. 1,5% av den norske forsyningen av torsk. Resten kommer fra Barentshavet, hvor bestanden er i god forfatning.

Kilde: Marine Stewardship Council


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er en perfekt gave i disse dager.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS