Fiskeforbud innført på Svestad brygge

Eieren av Svestad brygge på Nesodden har innført fiskeforbud, og ProDykk Oslo gjør en innsats for å rydde opp på havbunnen utenfor ved å plukke sluker og fiskesnøre.

Fiskeforbud innført på Svestad brygge
– Vi har tatt opp 12-15 kilo sluker og kilometervis med fiskesnøre, forteller innehaver Gørild Thomassen.

NYHETER

MILJØFiskeforbud innført på Svestad brygge

Eieren av Svestad brygge på Nesodden har innført fiskeforbud, og ProDykk Oslo gjør en innsats for å rydde opp på havbunnen utenfor ved å plukke sluker og fiskesnøre.

  28. september 2019
– Vi vil gjerne gjøre vårt for at havmiljøet i Oslofjorden skal bli bedre, og da er det naturlig å rydde langs bryggene utenfor der vi holder til, forteller Gøril Thomassen.

Hun er glad for at eieren av Svestad brygge har innført fiskeforbud og forbud mot ferdsel på kaia. De hadde åpenbart sett seg lei på at det var sportsfiskere på plassen til alle døgnets tider.

Viktig miljøinnsats

Forbudet er også godt nytt for miljøet, for det er ikke rent få sluker og kilometer fiskesnøre som blir liggende igjen på bunnen utenfor i løpet av et år.

Frustrerte sportsfiskere som hadde mistet den n'te sluken for dagen pleide å være et vanlig syn.

– Vi har holdt på i noen uker, og plukker sluker og snøre når vi har sjansen. På kursdykk får vi ikke gjort så mye, men vi forteller elevene om dette og de hjelper gjerne til når de er klare til å dykke på egen hånd, sier Thomassen.Dette og flere tilsvarende skilt møter fiskerne på Svestad brygge etter at det nylig ble innført fiskeforbud.


ProDykk Oslo kjører kurs hele året, og utdanner mange nye dykkere innen for SSI-systemet. Mange hender som bidrar gjør at havbunnen sakte, men sikkert blir ryddet.

– Den røde dunken er troféet vårt, beviset på at det nytter. Den veier en 12-15 kilo nå, og vi har tatt opp flere kilometer gamle fiskesnører, sier Thomassen.

Venter med å levere til resirkulering

I begynnelsen ble slukene og snøret levert til resirkulering, men nå har de bestemt seg for å vente med innleveringen slik at folk får se problemet med egne øyne.

– Det er viktig at folk får se at dette faktisk er et problem, og at vi gjør noe for å bedre forholdene. Etter at forbudet kom blir det ikke liggende flere sluker og mer snøre her i hvert fall, sier hun.

Bra for dykkere og det marine livet

De fleste slukene er laget av bly, og når lakken er tæret bort løses blyet opp og slipper ut i miljøet. Snøre skaper spesielt problemer for krepsdyr, som vikler seg inn og blir sittende fast.Fargerike, men dødelige: Gamle sluker og fiskesnører som blir liggende på bunnen skader miljøet og tar livet av fisk og krepsdyr.


– Det er trist å finne krabbe og hummer som har dødd på grunn av fiskesnøre. Det vi gjør er bra for miljøet, og ikke minst for sikkerheten til de som dykker her, både på kurs og ellers, avslutter Thomassen.

Når fiskernes etterlatenskaper fjernes blir det også bedre forhold for dykkerne. Svestad brygge er et populært dykkested i helgene, og mange møtes for å dykke på vrakene som ligger her.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Dykkeparadiset Nord-Sulawesi

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Wee Marine satser miljøvennlig

  Wee Marine starter nå produksjon av utriggere til flytebrygger med flyteelementer av resirkulert polyetylen. Dermed kan alt bryggeutstyret som selskapet leverer gjenvinnes.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS