Dykkere sentrale i kampen mot spøkelsesfiske
Havforskningsinstituttet får plastpose-millioner fra Handelens Miljøfond til et historisk ryddeprosjekt i Raet nasjonalpark. Nå skal både forskere, dykkere og lokalbefolkningen samarbeide.
Dykkere sentrale i kampen mot spøkelsesfiske
Forsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet. Foto: Erlend Astad Lorentzen
SPØKELSESFISKE

Dykkere sentrale i kampen mot spøkelsesfiske
Havforskningsinstituttet får plastpose-millioner fra Handelens Miljøfond til et historisk ryddeprosjekt i Raet nasjonalpark. Nå skal både forskere, dykkere og lokalbefolkningen samarbeide.
  Av Christine Fagerbakke, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Havforskningsinstituttet får over ti millioner kroner til å rydde havbunnen i Raet nasjonalpark i Aust-Agder. Målet er å fjerne alt spøkelsesfiske i parken.

– Dette er et spennende prosjekt. Det binder sammen både forskning, innovasjon og konkrete tiltak for å rydde i naturen. For å lykkes er det behov for en stordugnad der både fiskere, offentlig forvaltning og næringslivet aktivt blir med i planlegging og gjennomføring, sier prosjektleder og forsker Alf Ring Kleiven.





En av grunnene til at Handelens miljøfond nå har valgt å støtte Havforskningsinstituttet økonomisk i opprydningen, er det økende problemet med spøkelsesfiske.

– Det er viktig for bestander og økosystemer i havet å få slutt på denne unødvendige drepingen, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond.

LES OGSÅ
Prøvefisket for hummer er i gang


Raet nasjonalpark strekker seg over kommunene Arendal, Tvedestrand og Grimstad. Det store området gjør at forskerne er helt avhengige av tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen for å få maks uttelling i prosjektet.

– Vi har behov for den entusiastiske lokalbefolkningen vi har her i sør. Vi må finne områder hvor det står mye tapte redskap og en innsats fra alle vil hindre fremtidig redskapstap, sier Kleiven.

Krabbeteine

Hummer og krabber er særlig utsatt for spøkelsesfiske, og en opprydding på havbunnen er viktig. Ifølge Havforskningsinstituttets undersøkelser ble det mistet 14.500 teiner etter hummerfisket for to år siden.


Prosjektet ledes av Havforskningsinstituttet, som stiller med forskere som skal dokumentere og planlegge det operasjonelle.

Gjennomføringen skjer i regi av blant annet Green-Bay AS og en rekke frivillige aktører. Det skal også kobles opp mot Blått kompetansesenter sør.

– Dette prosjektet skal ha overføringsverdi til andre kystområder. Derfor må vi inn med både forskning og dokumentasjon. I tillegg vil det bli invitert aktører fra næringslivet som kan bidra med kompetanse og innovasjon som kan bidra til effektiv opprydning, forklarer Kleiven videre.

Kjempeinnsats av dykkeklubbene


Kleiven har jobbet tett med Norges Dykkeforbund (NDF) i kampen mot spøkelsesfiske i en årrekke. Arendal Undervannsklubb har vært aktive i dette arbeidet i en årrekke, og blir en naturlig samarbeidspartner i dette prosjektet.

– Vi har alle rapportene på tapt fiskeredskap som har blitt sendt inn på landsbasis, så vi begynner å få en god oversikt over hvor mye og hvilke redskaper som står ute, sier Kleiven som roser arbeidet dykkere har gjort de siste årene.



– Det har ikke blitt gjennomført et så systematisk arbeid over et like stort område som Raet nasjonalpark før. Disse pengene betyr at vi endelig kan gjennomføre et skikkelig prosjekt på spøkelsesfiske, avslutter forskeren.

Prosjektet er i gang, og allerede i år vil det bli jobbet med tiltak mot spøkelsesfiske under hummerfisket i Raet nasjonalpark.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS