Over 300 000 hummer ble fanget i 2018

Nye beregninger viser at det ble fisket over 322 000 hummer fjorårets sesong. – Vi vet ikke hvor stor del det er av hummerbestanden, men vi vet at bestanden er historisk lav, sier havforsker.

Over 300 000 hummer ble fanget i 2018

NYHETER

FORSKNINGOver 300 000 hummer ble fanget i 2018

Nye beregninger viser at det ble fisket over 322 000 hummer fjorårets sesong. – Vi vet ikke hvor stor del det er av hummerbestanden, men vi vet at bestanden er historisk lav, sier havforsker.

  11. oktober 2019
  Erlend A. Lorentzen, Havforskningsinstituttet
Etter at det i 2017 ble obligatorisk å registrere seg dersom man vil fiske hummer, har forskerne blitt i stand til å beregne fangst og innsats i hummerfisket. Resultatet har de publisert i en ny rapport som tar for seg de to siste sesongene.

Ifølge anslaget fanget 20.916 fritidsfiskere 11 hummer hver i fjor, mens 1.438 yrkesfiskere fanget 66 hummer hver.

Fanget trolig flere enn anslått

– I 2018 var det betydeleg færre registrerte fiskere enn i 2017. Det kan skyldes at noen trodde det var nok å melde seg på én gang. I tillegg har vi ikke tatt med de som meldte seg på etter sesongstart 1. oktober, sier havforsker Alf Ring Kleiven.

Vet ikke hvor mye det er

Kleiven kan ikke si hvor stor del fangsten utgjør av hummerbestanden.

– Vi har ingen gode metoder for å beregne hvor mye hummer det er langs kysten. Men vi registrerer historisk lite hummer i teinene, sier han.

Historisk lave fangster per teine

Fra før har forskerne nemleg en tidsserie på 90 år med fangsttall fra et utvalg yrkesfiskere – hummer per teine per døgn. De kan bruke fangsttallene til å se trenden i bestanden.Ifølge anslaget fanget 20.916 fritidsfiskere 11 hummer hver i fjor, mens 1.438 yrkesfiskere fanget 66 hummer hver.


– Mens en fisker måtte trekke fem teiner for å få én hummer på 50-tallet, må han i dag trekke 12. Dette trass i at moderne teiner fisker bedre, forklarer Alf Ring Kleiven.

Det er dermed den økte innsatsen som gjør innhogg i hummerbestanden.

Stadig flere deltar

– Det er vanskelig å gjenoppbygge bestanden når det ikke er noe tak på hvor mange som kan delta i fisket. Ryktet om gode fangster blir bokstavelig talt spist opp fordi flere da vil fiske, sier han.

I 2016 gav Havforskningsinstituttet et råd til myndighetene om å redusere fisketrykket. Men da var det ingen tall på nettopp hvor mange som fisket eller hvor mye de fanget.

– Nå har vi et utgangspunkt å bygge videre på, sier han.

Les rapporten her: Alf Ring Kleiven, Jeremy Lyle, Keno Ferter, Sigurd Heiberg Espeland, Portia Joy Nillos Kleiven, Lene Christensen, Jon Helge Vølstad. (2019). Hummerfisket 2017 og 2018: Innsats og fangst. Rapport fra Havforskningen.

Artikkelen er gjengitt med tillatelse fra forfatter Erlend A. Lorentzen. Den ble først publisert hos Havforskningsinstituttet 3. oktober 2019.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS