Svart salg av sjømat tar av på Facebook

Fiskeridirektoratet går ut mot Facebook-sider som tilbyr salg av fisk og skalldyr. – Når kongekrabben koster 1.500 kroner kiloen på fisketorget i Bergen er det staten som stjeler, sier administrator.

Svart salg av sjømat tar av på Facebook
Kongekrabbe selges for opptil 1.500 kroner kiloen på fisketorget i Bergen. De høye prisene har fått mange til å reagere.

ULOVLIG OMSETNINGSvart salg av sjømat tar av på Facebook

Fiskeridirektoratet går ut mot Facebook-sider som tilbyr salg av fisk og skalldyr. – Når kongekrabben koster 1.500 kroner kiloen på fisketorget i Bergen er det staten som stjeler, sier administrator.

  19. oktober 2019
☒   ANNONSE:
Stadig flere driver med salg av fisk og skalldyr på nettet. Denne uken gikk Fiskeridirektoratet ut mot Facebook-sider og -grupper som organiserer kjøp og salg av sjømat uten løyve.

– Dette er trolig på feil side av loven. Det kan virke uskyldig, men samlet sett utgjør dette et stort problem. Det er usolidarisk overfor yrkesfiskere og andre som omsetter lovlig fangst, skriver de i et innlegg på Facebook.En av flere grupper for kjøp og salg av skalldyr som finnes på Facebook. Foto: Skjermdump


Skyhøye priser får skylden

– Om du tar deg en tur på torget i Bergen så koster en kilo kongekrabbe opp mot 1.500 kroner. Samtidig kan du få kjøpt krabbe på en kai i Nord-Norge for 85 kroner, sier administratoren for en av Facebook-sidene som formidler kontakt mellom kjøpere og selgere av skalldyr til NRK.

Han vedgår at han opererer i en gråsone, men mener staten har seg selv å takke.

– Den norske staten stjeler, og prisene som fastsettes i de registrerte salgskanalene er så latterlig høy at det er skandaløst. Det er nok derfor folk driver ulovlig, mener han.– Prisene på fisketorget i Bergen er et ran, sier en selger av skalldyr på svartebørsen i Bergen til NRK.


Skatteunndragelse og ulovlig omsetning

Fiskeridirektoratet minner om at omsetning av fisk og skalldyr uten løyve er straffbart. All omsetning skal foregå via et salgslag, og alle som driver handel skal være registrert i Kjøperregisteret.

– Det er også skatteunndragelse dersom omsetningen skjer uten at den blir oppgitt til skattemyndighetene. Vi ønsker at folk skal kunne fiske i sjøen, men kun til egen husholdning, avslutter direktoratet.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS