Vil forby flere engangsprodukter i plast
Foto: US National Park Service

NYHETER

MILJØVil forby flere engangsprodukter i plast

Miljødirektoratet foreslår et nasjonalt forbud mot flere engangsprodukter i plast, blant annet sugerør, bestikk og tallerkener. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mottok forslaget mandag.

Vil forby flere engangsprodukter i plast

Miljødirektoratet foreslår et nasjonalt forbud mot flere engangsprodukter i plast, blant annet sugerør, bestikk og tallerkener. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mottok forslaget mandag.

  28. oktober 2019
– Dette er et viktig steg i arbeidet med å bli kvitt unødvendig engangsplast i Norge. Havforsøpling er et av vår tids store miljøproblemer, og engangsartikler av plast er en av kildene, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Miljødirektoratet foreslår et forbud mot unødvendig engangsplast, som omfatter bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner, i tillegg til take away matbeholdere og drikkebegre laget av polystyren (isopor).Tar grep mot plastforsøpling: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Foto: Bjørn H. Stuedal/Klima- og miljødepartementet


Et stort miljøproblem – kan erstattes av andre produkter

Produkter av engangsplast bidrar i stor grad til forsøpling på europeiske strender. Et forbud kan redusere bruken av engangsprodukter i Norge med 1,9 milliarder enheter årlig, og forhindre spredning av omlag 6 millioner enheter i naturen.

– Engangsprodukter av plast kan relativt enkelt erstattes med produkter av andre materialer, eller aller helst med ombruksprodukter, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.Engangsprodukter av plast er et stort miljøproblem, og det kan ta hundrevis av år før plasten brytes ned. Illustrasjon: WWF


Hun forteller at utfasingen har allerede kommet langt for enkelte av produktene, og forventer at flere og rimeligere alternativer blir tilgjengelige på markedet i løpet av de nærmeste årene.

Overgangen til alternative løsninger vil kunne føre til reduserte klimagassutslipp og andre positive miljøeffekter. Forslaget er en del av et større arbeid med å begrense bruken av plast, og forslag til ytterligere tiltak skal komme innen 1. mars 2020.

Europeisk forbud fra 2021

I EUs medlemsland vil forbudet tre i kraft 3. juli 2021 som følge av EUs direktiv om plastprodukter. Forslaget fra Miljødirektoratet samsvarer med disse kravene, og vil bidra til mindre spredning av plast i naturen.

Dersom forslaget godkjennes vil det medføre at mindre plast havner på avveie og bidra til at færre dyr får i seg eller skader seg på engangsproduktene eller mikroplast fra disse.

Kilde: Regjeringen.no
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Anbefalinger til vinterdykking

    Vintersesongen er i full gang, sikten er strålende og det er duket for flott dykking i ukene fremover. Men da må utstyret være i orden! Her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er derfor en perfekt gave i disse dager.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS